"Zöld Felhő" avagy a Green Cloud modellre épülő hoszting megoldások előnyei.

Zöld Felhő mint környezetbarát hoszting avagy a Green Cloud hosting olcsó megoldás lehetEgy kutatás szerint egy átlagos vállalkozás jelentős áramszámlát takaríthat meg csak azzal, hogy néhány adminisztratív tevékenységet helyi szerverről (vagy szerverekről) ún. "számítási felhőbe" (cloud computing system) helyez át.

Általában az informatika megoldások környezettudatosabb szempontból történő megválasztása már önmagában csökkentheti többek között a széndioxid-kibocsátás mértékét a világon. Elemzők szerint a "Zöld-IT" -ben órási lehetőségek rejlenek számos informatikai szolgáltatási területen.

A Cloud computing avagy a számítási felhőre épülő informatikai megoldások egyre inkább általánossá váltak ez elmúlt néhány évben. Az ügyfelek egyszerűen áthelyezik a számítási, adatfeldolgozási és adattárolási feladatokat távoli szerverekre. A helyi szerverek legnagyobb része ilyen módon kiváltható és egyszerű asztali pc-ken, notebookokon vagy tableteken érik el a fájlokat és szolgáltatásokat a gyors internet-kapcsolaton keresztül.

Számos aggály is felmerült azzal kapcsolatban, hogy a felhő szolgáltatások valójában nem csökkentik a szerverek energiafogyasztását, csupán "áthelyezik" azt egy más helyszínekre, sőt a távolság miatt megnövekedett internetes adatforgalom csak újabb áramfogyasztó eszközöket von be a folyamatba. A számok azonban azt igazolják, hogy valójában az össz-energiafelhasználás a a felhőszolgáltatásokra való áttéréssel mintegy a felére csökkenthető.

Zöld Felhő hoszting szolgáltatás - Green Cloud hosting service

Ez természetesen nem csak a kis és közepes vállalkozásokra igaz, melyek a "szoftver mint szolgáltatás" jellegű megoldásokra térnek át, hanem olyan nagy cégekre akik egyébként kénytelenek saját szerver-termet üzemeltetni.