Titán-dioxid tartalmú tetőcserép bevonatok és festékek segíthetnek csökkenteni a légszennyezést

A titán-dioxid a cserépfesték, tetőcserép-bevonat alapanyagaKaliforniai egyetemisták és főiskolások egy csoportja megalkotott egy olyan titándioxid tartalmú tetőcserép-festéket, amely képes lebontani a szmogkeltő nitrogén-oxidokat. Ha a speciális keverékkel bevonnának egymillió átlagos családi ház tetejét, akkor az éves szintem mintegy 21 tonna nitrogén-oxidot lenne képes lebontani. Nagyon ígéretesnek tűnik a keverék külső falfestékekben és vakolatokban való felhasználása is, különösen ha figyelembe vesszük, hogy egy átlagos felületű tetőhöz szükséges mennyiségű titándioxid nem kerül többe 5 dollárnál.

Nitrogén-oxidok elsősorban akkor keletkeznek, amikor az üzemanyagokat magas hőmérsékleten égetik el. Majd pedig napfény jelenlétében illékony szerves vegyületekkel reakcióba lépve szmogot alkot.

A titán-dioxid cserép bevonat segít csökkenteni a szmogot

Maga a titán-dioxid nem tekinthető különleges vagy ritka anyagnak, hiszen már a kozmetikumokba, sőt élelmiszerekbe is belekeverik.

A titánium-dioxid bevonatos tetőcserép és a feltaláló csapat

Mérésekkel igazolták a keverék hatékonyságát, hiszen egy zárt térből a nitrogén-oxidok mintegy 88-97 százalékát eltávolította. Az eredmény elsősorban nem annyira a felhasznált titán-dioxid mennyiségétől, mint inkább felületének nagyságától függött.