Műanyag tetőcserép - ígéretes technológia tetőfedésre

műanyag tetőcserép, könnyű és tartós tetőfedésNem is olyan régen még elképzelhetetlennek tűnt, hogy a tetőcserép ne "cserépből" készüljön. Pala vagy cserép? Általában ez volt a nagy döntés, amit minden építkezőnek meg kellett hoznia. Aztán fokozatosan megjelentek a betoncserepek és megváltozott minden. Sima vagy érdes felület, különböző színárnyalatok és formák tették egy kicsit változatosabbá a kínálatot. Azóta persze megismertük a fémlemezből készült tetőcserepeket és a különféle mintájú és színű zsindelyeket.

A műanyagok valahogy nem kerültek be a cserép-alapanyagok közé. Mostanáig!

A műanyag tetőcserép alkalmazása

Miért érdemes a műanyagot választani? Nos, talán elsőre szokatlan az ötlet, de a műanyagok olyan sokféle területen megtalálhatóak az emberek életében és olyan nagy mennyiségben fordulnak elő a környzetünkben (sajnos), hogy valamit kezdeni kell velük. Az építőipar eddig is hasznosította illetve újrahasznosította a műanyagot, csak talán nem annyira látványos formában. A tetőcseréppel sincs ez másképp, egyes típusok részben vagy teljes egészében újrahasznosított műyanyagből is készülhetnek

Költségcsökkentés a könnyebb tetővel

A műanyag egyik nagy előnye, hogy a kerámiákhoz, fémekhez és betonhoz képest is jelentősen könnyebbek. Ez azt jelenti, hogy a tetőszerkezetet sem kell akkora terhelésnek kitenni, mint mondjuk amekkorát egy betoncserép-rendszer jelentene. Egyszerűbb tartószerkezet, vagyis kevesebb anyag szükséges. Továbbá, mivel a műanyag nem engedi át a nedvességet, külön vízzáró fólia sem szükséges a cserép alá, ezzel is megspórolhatunk nem kevés pénzt.

Az ilyen műanyag-cserepek súlya átlag 8 kg/m2 míg a hagyományos rendszerek esetében 40-50 kg/m2 terheléssel kell számolni.

Gyorsabb munka, olcsóbb kivitelezés

Általánosságban elmondható, hogy az ilyen műanyag cserepes megoldások lényegesen lerövidítik a kivitelezési munkálatok idejét, elvben akár 70%-al is. Az anyagot könnyebb feljuttatni a tetőre, a rőgzítés is típustól függően egyszerűsödik. A kis súly és az anyag rugalmasságából adódóan a felrakást egy ember is el tudja végezni.

Az műanyag minősége meghatározó

Természetesen műanyag és műanyag között is van különbség! Az igényesebb típusok olyan műanyagból készülnek amelyek az időjárás hatására semmilyen változáson nem mennek át. Színük, szilárdságuk és alakjuk egyáltalán nem változik meg. Nem oldódnak ki belőlük káros anyagok és teljes mértékben újrahasznosíthatóak.

Az ilyen minőségi műanyag cserepek nagyon tetszetősek, gyakorlatilag a hagyományos cserepek tökéletes utánzatai.

Rögzítés külső csavarozás nélkül

Egy jó tetőrendszert nem érdemes elrontani azzal, hogy kívölről, tehát ez időjárásnak kitett csavarokkal rögzítsenek. Általában speciális, horgony-szerű megoldásokat alkalmaznak, így biztosítva a tető lejtésétől és formájától függetlenül a tökéletes, szivárgásmentes fedést.

Tetőablakok illesztése és fényáteresztő cserepek

Egy ilyen műanyag tetőcserép rendszer sokféle, speciálisan kialakítótt illesztő elemet is tartalmaz, amelyek lehetővé teszik, hogy különösebb szabdalás, kátránypapírozás és bádogos munka nélkül illeszkedjenek a szabványos tetőablakokhoz, kéményhez stb. Ráadásul léteznek műanyag fényáteresztő cserepek, akár színezett változatban is.

A műanyag tető karbantartása

Pontosabban, annak feleslegessé válása. Egy jó tetőrendszer igazából nem igényel karbantartást. Hogy miért nem? A műanyag tetőcserepek lényegében öntisztulók, nem tapad meg a felületükön sem moszat, moha vagy gomba.  A víz is lepereg róluk, tehát nem kell attól tartanunk, hogy a tetőnk egy idő után "kivirágzik", mert nem tud rajta felhalmozódni a por ami esetleg táptalajként szolgálna a kölönböző növények számára.

műanyag tetőcseréppel tetőfedés kivitelezése

Érdemes tehát ezt az alternatívát is megvizsgálni, különösen figyelembevéve, hogy nagyon sokféle műanya tetőcserép létezik, az ütésálló kiviteltől a többrétegű hőszigetelő típusokig.