Virtuális szerver a gazdaságos és környezetbarát megoldás

A virtuális szerver (VPS) szolgáltatás feleslegessé teszi a nagy számú szervert.A szerver-virtualizáció még mindig sok vállalkozás számára titokzatosan hangzik, pedig már több mint egy évtizedes technológiáról van szó. Azok pedig akik már használják, általában ragaszkodnak hozzá és már nem szívesen mondanának le róla.

Valóban megéri fizikairól virtuális szerverre költöztetni a szolgáltatásokat?

Konkrétan milyen előnyökkel jár egy virtuális szerver bérlése?

Sokan amolyan "csoda-megoldásként" emlegetik a virtuális szervereket, de azért ha objektívek akarunk maradni akkor nem árt a döntés előtt alaposabban megvizsgálni a lehetőségeket.

A virtuális szerver szolgáltatások kétség kívül forradalmasították a szerver alapú szolgáltatások piacát és elérhetővé tették a hatékonyságnak olyan szintjeit is amelyek hagyományos, kizárólag fizikai szerverekre alapozva megvalósíthatatlanok lennének.

A szerver virtualizációs technológiák fejlődése folyamatos ezért napjainkban már semmi nem indokolja, hogy egyes vállalkozások távol maradjanak ezektől a kiforrott megoldásoktól. Mégis sokan egyáltalán nem vagy csak részben használják ki az ebben rejlő lehetőségeket. Miért?

Az üzemeltetési költségek jelentős csökkentése virtuális szerver segítségével

Tény, hogy "divat" lett a különböző környezetbarát (vagy inkább környezetbarátabb) informatikai megoldásokkal kampányolni, de az is igaz, hogy egy gazdasági környezetben nem a környezettudatosság szempontjai a legmeghatározóbbak, hanem sokkal inkább a költségek. Vagyis önmagában az, hogy a fizikai szerverek migrációja virtuális szerverre a működtetett fizikai szerverek számát drasztikusan lecsökkenti, ezzel tetemes áramfogyasztást eredményez, már önmagában elegendő indok a váltásra. Természetesen az energiafelhasználás csökkentése a környezetre is kihat, hiszen kevesebb energiatermelés az erőművekben kevesebb széndioxid és egyéb káros anyag kibocsátással jár. Egy mai átlagos vállalkozás életében azonban sokkal kézzelfoghatóbb egy szerényebb összegre lecsökkentett villanyszámla.

Tehát az első eredmény ami elvileg legkésőbb egy hónapon belül mérhetővé válik az a havi villanyszámlán megspórolt összeg.

A szerverekkel kapcsolatos egyéb költségek, pl. kolokációs szolgáltatás díjának csökkentése.

Ha egy átlagos cég helyet bérel egy adatközpontban a szerverei számára, akkor teljesen logikus, hogy igyekszik ez irányú költségeit is csökkenteni. A virtuális szerverre való átállás előnye itt is megmutatkozik: kevesebb szerver - kevesebb bérleti díj.

Virtuális szerver beüzemelési ideje és költségei

Fizikai szerver esetében az üzemeltetés a megfelelő paraméterekkel vagyis a felhasználási célhoz megfelelő hardware-elemekkel összeállított szerver megvásárlásával kezdődik.

Az egyedi igények alapján összeállított szerver leszállítása természetesen több időt vesz igénybe és szerelési költséget is kiszámlázhat a beszállító.

Csak ezután jöhet az operációs rendszer majd a szolgáltatások telepítése, tesztelés stb. A feladat komplexitásától függően az akár napokat is jelenthet.

Költség oldalról pedig a milliós tétel sem számít szokatlannak.

Virtuáli szerver üzemeltetése gyorsabb is és egyszerűbb is.

A virtuális szerver "beüzemelése" ennél azért lényegesen gyorsabb, akár percek kérdése lehet.

A "telepítés" természetesen a legtöbb esetben egy egyszerű image-klónozást jelent, hiszen nem kell egzotikus hardware-elemekkel bajlódni. Egy jól beállított, bevált rendszer-image aranyat ér.

Az is előfordulhat, hogy nem is szükséges új virtuális gépet létrehozni, elég a meglévőt bővíteni, úgy mint memória, tárhely esetleg processzormagok hozzárendelésével.

Belátható, hogy folyamat meglehetősen gyors egy fizikai szerver beüzemeléséhez képest.

Virtuális szerver = magas rendelkezésre állás?

Valóban a virtuális szerver megoldások olyan speciális, a rendelkezésre állást növelő funkciókat is kínálnak, amelyek egyszerűen nem kivitelezhetőek más módon.

A szolgáltatások működés közben (élesben) migrálhatóak, tárhely költöztetés, hibatűrés, elosztott erőforrás gazdálkodás, stb. Tehát nem beszélhetünk leállásról, szolgáltatások felfüggesztéséről a "karbantartás" idejére.

A virtuális szerver migrálása teljesen más, mint a hardware-migrálás.

Ha minden kötél szakad és nem tervezett szolgáltatás-kiesés történik, akkor pedig rekord időn belül helyreállítható a rendszer.

A virtuális szerverek talán egyik legnagyobb előnye, hogy minden gond nélkül, gyorsan átköltöztethetőek egyik fizikai szerverről a másikra.

Ez a hardware-függetlenség esetleges meghibásodás utáni helyreállításokat is lényegesen felgyorsítja és leegyszerűsíti.

A hálózatok fejlődésével az is megoldhatóvá válik, hogy akár egyik adatközpontból a másikba "költöztessük" virtuális szerverünket. Egy teljesen más adatközpont teljesen más szerver (más hardware) nem jelent akadályt. A VPS bérlés egy helytől és fizikai hardware-től független szolgáltatás.

A virtualizáció következő lépcsőfoka a felhő

Ha virtualizáljuk a szervereinket akkor már meg is tettünk egy nagy lépést a felhőbe való költöztetés irányába. A virtuális szerver azonban kétség kívül nagyobb ellenőrzést tesz lehetővé az adataink fölött.

Bár miért is ne lehetne saját privát felhőnk? Azonban ez már egy másik történet...