"Helsinki már nyugat?" Finnország is a szerverek hazája lesz, tenger-alatti üvegszálas hálózatokat épít.

Új tenger-alatti optikai hálózat révén bővül a VPS szerver szolgáltatás piacaÉsszerű törekvésnek tűnik összehozni a hűvös klímájú Finnország szerverközpontjai által kínált szolgáltatásokat és az európai ügyfeleket, tárhely, VPS, vagy egyéb előfizetőket.

A megújuló energiaforrásoknak és persze az alacsonyabb hőmérsékleteknek köszönhetően az üzemeltetési költségek lényegesen kedvezőbbek és ezzel párhuzamosan az olcsó VPS és egyéb szerver-oldali szolgáltatások iránti igény egyre növekszik.

Az egyetlen problémát eddig a tenger jelentette, illetve a viszonylag nagy távolság.

Az Északi Áramlat gázvezeték internetet is hoz?

Valóban az egyszerűség kedvéért a kábeleket az Északi Áramlat gázvezetékkel párhuzamosan fektették le, amely az orosz Vyborg-tól egészen a német Greifswaldig halad. Az új "Északi Digitális Autópálya" néven emlegetett projekt úgy tűnik minden kételyt eloszlat, ami a sebességet illetve a hálózati válaszidőt illeti. Rostock (Németország) és Helsinki akár egymás melletti városok is lehetnének, legalábbis ha a szerverek közötti hálózati kapcsolatot tekintjük.

Az új Északi Digitális Autópálya első szakasza, C-Lion1 optikai kábel fektetése

144 terabit másodpercenként! VPS szolgáltatás akár 1200 Km-ről

Ezt tudja a "C-Lion1" névre keresztelt tenger-alatti optikai hálózat, mely egyébként nyolc pár üvegszálas kábelből áll.

virtuális szerver szolgáltatás alapfeltétele a gyors optikai hálózat

Nem csak informatikai téren jelent hatalmas előrelépést az új hálózat, hanem az egyébként mostanában szkeptikus gazdasági szakemberek szerint is fellendülést hozhat. Skandinávia és Európa virtuális összekötésével talán újabb piacok válnak elérhetővé olyan cégek számára is, amelyeket eddig a földrajzi távolság és nyilván a gyengébb adatátviteli sebességek elválasztottak egymástól.