SSD a Szerverben? A "gyakoriság-tudatos" Puffereléssel az SSD Gyorsabb és Tartósabb Lesz

SSD szerverben ssd hárrétár alkalmazása szerverekbenAz új "gyakoriság-tudatos" protokoll javítja az adatok SSD-re írásának sebességét, megnövelve mind a hatékonyságot, mind pedig az SSD élettartamát.

Az SSD (solid-state drive) kizárólag elektronikus áramkörök segítségével tárolja az adatokat. A kis fogyasztásuk és az SSD-k azon képessége, hogy rendkívül gyorsan képesek adatokat eltárolni és előhívni lehetővé teszi, hogy napjainkban már elsődleges háttértárrá válnak a számítógépekben. A számos előny mellett azonban van egy nagy hátrányuk is, az olvasások és írások száma korlátozott és ez a tényező egyelőre a szerverekben való felhasználásuknak némi határt szab. A data-center szervereknek ugyanis tolerálniuk kell a szinte folyamatos írás-olvasás műveleteket, méghozzá hosszú távon.

A Szingapúri Nemzeti Egyetem és néhány adattárolókra specializálódott cég együttműködésével azonban úgy néz ki, hogy sikerült kifejleszteni egy megoldást melynek segítségével a problémák megkerülhetőek. Ezzel a húzással pedig az SSD-k egy eddig sokkal változatosabb felhasználási területet nyerhetnek.

Az SSD-k általában felosztják a rendelkezésre álló helyet meghatározott területekre, amelyeket blokkoknak nevezünk. A szerver pedig beállítástól függően a nagyobb fájlokat egymást követő blokkokba írja, amit szekvenciális írásnak is neveznek, vagy kisebb fájlokban tárolja el, mintegy elszórtan az SSD valamely partíciójában, amit "random"-írásnak is neveznek.

A kutatók egy olyan "intenzív-terheléses" kísérletet folytattak, ahol valós vállalati körülmények között használt szerverekben lévő SSD-ket figyeltek meg, különös tekintettel arra, hogy hogyan oszlanak meg az írási és olvasási kérések a fájlméretek függvényében. Arra a felfedezésre jutottak, hogy a legnagyobb forgalmat mindig a kis méretű, általában 64 kilobyte-nál kisebb, random módon tárolt fájlok generálták.

Általánosságban elmondható, hogy a random módon történő írás, mintegy négyszer lassabb, mint a szekvenciális. Az egyik módszer ezen szűk keresztmetszet kiváltására a memória egy részének "pufferként" való alkalmazása. A RAM átmenetileg tárolja az adatot, és lehetővé válik annak későbbi, szekvenciális módon történő eltárolása.

Az eddigi megközelítések javítják ugyan a szekvenciális írást, de elsősorban akkor ha a pufferek kihasználtsága alacsony, gyakran indokolatlanul lefoglalva az értékes puffer-tárhelyet.

SSD sebességének és az SSD élettartamának novelése

Az egyetem csapata egy olyan alternatív megközelítést alkalmazott, ahogy az adatokat "népszerűség" vagy kérés-gyakoriság szerinti kategóriákba sorolják. Tehát a puffer elsősorban azoknak az adatoknak van fenntartva amelyeket nagyobb valószínűséggel fognak lekérni. Az eljárás megtartja a "népszerű" adatokat a pufferben ahelyett, hogy azokat törölné, a kevésbé keresetteket pedig szekvenciálisan tárolja el az SSD-n.

Ez az új megközelítés nem csak a szekvenciális tárolás hatékonyságát növeli racionálisabb pufferhasználat mellett, hanem mintegy mellékhatásként megnöveli az SSD-élettartamát is, mivel a tényleges SSD-re történő írás és olvasások számát a puffernek köszönhetősen csökkenti.

SSD hoszting SSD alkalmazása szerverekben

Számokban kifejezve az az új "gyakoriság-tudatos" puffer kezelés átlagosan több mint 70%-kal képes gyorsítani az SSD-ket és az SSD-élettartamot mintegy háromszorosára növelni!