Adatközpont fejlesztése és üzemeltetése energia és költséghatékony hűtés mellett

Az adatközpont üzemeltetés kulcskérdése a hatékony hűtésA modern gazdaság (talán túlságosan is) függ a megbízható informatikai infrastruktúrától, a kiszolgáló számítógépek vagyis a "szerverek" stabil működésétől. A szerverek ideális "élőhelye" pedig az optimálisan kialakított adatközpont (datacenter). Itt mindennek adottnak kell lennie a sokszor energiaéhes számítógépek számára, úgy mint a terhelhető elektromos hálózat, megfelelően alacsony páratartalom és hőmérséklet, pormentesség stb.

Természetesen ezt az adatközpontokat üzemeltető szakemberek is felismerték, de ennek ellenére szinte minden adatközpontban előfordulnak bizonyos apróbb hibák vagy olyan kihagyott lehetőségek amelyekkel javítani lehetne a hatékonyságon.

Egy adatközpont pedig akkor tekinthető környezettudatosnak, vagy környezetbarátnak, ha minden wattnyi felhasznált energia mögött hasznos teljesítmény van, tehát nincs energiapazarlás.

Az adatközpont üzemeltetése akkor hatékony, ha a lehető legkisebb energiával a lehető legtöbb hűtőközeget (általában levegőt) tudunk átmozgatni a géptermen.

Vannak azonban olyan látszólag jelentéktelen hibák amelyek az egész rendszer hatékonyságát lerontják.

Az adatközpont légterének kisebb szivárgásai

A szivárgás elsősorban a hideg levegő elszökését jelenti. Egyes szerkezeti elemek, pl. kábelcsatornák, zártszelvények és tartóoszlopok képesek elvezetni a hűtő-levegőt és az sem jó, ha a hideg levegő idő előtt keveredik a belső köztes, vagy egyenesen kivezetni kívánt meleg levegővel. Ugyanakkor egyes szivárgás-típusok pont a külső, sok esetben poros, vagy páradús levegőt engedik be, ami nem csak a hűtés hatékonyságát rontja le, de nem tesz jót a szervereknek sem.

Az egyetlen megoldás, hogy az egész területet bejárva minden rést le kell szigetelni, különöse tekintettel az álpadló alatti területekre!

Az adatközpont hűtése akkor gazdaságos, ha a légmozgás optimális.

Indokolatlan nyílások, lyukak a rack szekrényeken és falakon

Nagyon sok esetben egyszerűen fölöslegesen vannak takaratlanul hagyva bizonyos furatok, vagy egyéb szellőzőnyílások akár a folyosók falain, akár a rack-szerkényeken. Ez nem mást mint a hűtőteljesítmény elpazarlása. Ezért érdemes mérni a rack-szekrényből fent kilépő meleg levegő hőmérsékletét, mert ha az valamiért alacsonyabb az átlagosnál, akkor ebből a hideg-meleg levegő keveredésére gyanakodhatunk.

A megfelelő padló és csatornák szerepe az adatközpont hűtésében

Még azok az adatközpont-üzemeltető szakemberek is akik felismerték az álpadló alatt futó kábelcsatornák megfelelő lezárásának fontosságát, sokszor nem elég alaposak. Minden egyes nyílás a padlón nagy mennyiségű hideg levegő elszökését teszi lehetővé olyan helyre ahová nem indokolt. Különösen érdemes átnézni az elektromos hálózat kábelcsatornáit, főleg az elágazásoknál, elosztóknál.

A rossz rack-szigetelésből adódó veszteségek

A régebbi szekrények tervezésénél nem minden esetben vették figyelembe a lehető leghatékonyabb légáramlást. Szükség lehet egyes rés utólagos lezárására, minden olyan nyílás ami indokolatlan, tovább csökkenti a hűtés hatékonyságát.

A szerver-terem hőmérséklet és pára-szenzorainak beállítása

Számos gyártó nem kalibrálja be pontosan a szenzorokat, mivel feltételezi, hogy az üzemeltető ezt úgyis megteszi. Ugyanezt feltételezi a legtöbb üzemeltető a gyártókról. Így nem ritka az olyan helyzet amikor a hibás mérések miatt egyes hűtő berendezések egymás ellen kezdenek el dolgozni. Ezért fontos a szenzorok helyes beszabályozása és a rendszeres ellenőrzésük legalább félévente.

Az adatközpont hűtési kapacitásának helyes megtervezése és beállítása

Jellemző hiba az adatközpontok hűtési teljesítményének indokolatlan túlzásbavitele. Jó dolog, ha a vártnál nagyobb terheléssel is elbír a hűtés, de ne feledjük el, hogy ez megnövekedett áramfogyasztással is jár. Akkor optimális a hűtés, ha éppen akkora teljesítménnyel működik amekkorára feltétlenül szükség van. Ha pedig egy-két rack túlmelegedne akkor ne az jelentse a megoldást, hogy az egész terem hűtését nagyobbra vesszük, hanem helyileg kell megkeresni és kezelni a hibát.

A rack-elrendezés és kihasználtság

Gyakran egymás mellett sorakoznak a túlzsúfolt és alig kihasznált rack-szekrények és az üzemeltetők nem veszik figyelembe, hogy jelentős légáramlásbeli különbségek fognak adódni. Itt is szem előtt kell tartani az ésszerűséget és az egyensúlyt, az egyenletes elosztást. Ilyenkor mindig nagyobb az esélye a belépő hideg és a kilépő meleg levegő keveredésének. A következmény a túlhűtés, illetve a szükségesnél sokkal több levegő áramoltatása, ami megint csak növelni fogja a költségeinket.

A hűtés-menedzselés fontossága

A fentiekből is látszik, hogy mennyire fontos komolyan venni az adatközpont hűtésének finomhangolását. Egyrészt a szükséges módosítások viszonylag kis ráfordítást igényelnek, másrészt jelentős költségmegtakarítást érhetünk el vele és ezzel közvetve kíméljük a környezetünket.

Az adatköpont üzemeltetése kiterjed a hűtés-menedszelésre is.

Összességében hely és energiatakarékosabbá válhat egy adatközpont csupán azzal, hogy megfelelő hangsúlyt fektetünk a látszólag elhanyagolható tényezőkre.