Létezik környezetbarát kerítés? Avagy a tudatos kerítésvásárló.

műanyag kerítés műanyag hulladékbólAki festett már kerítést életében, (vagy főleg ha újra kellett festenie), az tudja majd igazán értékelni az alábbi szenzációs ötletet, illetve ma már mindenki számára elérhető technológiát!

Képzeljük el, hogy a szomszédunk egy kellemes nyári vasárnapon úgy dönt, hogy kedvenc nagyteljesítményű flexére felszereli a drótkefés korongot és nekiáll lecsupaszítani a kerítésléceit. Fülsüketítő zaj, hatalmas porfelhő, amely nem mellesleg egészségre káros festékrészecskékből áll és egyenesen felénk fújja a szél...

Miért? Mert elkerülhetetlenné vált az újrafestés. A fa kerítésléc idővel megrepedezett és a víz kicsit beszivárgott a résekbe. Emiatt természetesen magdagadt a fa és helyenként lelökte magáról a vékony lazúrt vagy festékréteget. Ezek a festékek általában műgyanta alapúak és különféle vegyszereket, színező anyagokat stb. tartalmaznak, egyáltalán nem a környezetet (és az egészségünket) hivatottak védeni, sokkal inkább a lefestett tárgyat a környezettől! Esőtől, napfénytől stb.

Nem is beszélve arról, ha valaki kicsréli a kerítésléceket újakra. Lehet, hogy a festékcsiszolást megússza de mit kezd a sok régi lefestett léccel? Nem komposztálható, hiszen tele van méregező fesékkel és nem is égetheti el, mert akkor megint ki tudja milyen mérgező anyagok szabadulnak fel?

A megoldás: műanyag kerítés, lehetőleg újrahasznosított műanyagból!

műanyag kerítés profil műanyag hulladékból

Környezetbarát műanyag kerítés? Hogyan?

Igen, mert a műanyagot sokkal olcsóbb begyűjteni mint hulladékot, minthogy teljesen újat előállítani. Az így összegyűjött műanyag hulladékot többnyire először ledarálják, elaprózzák, pl. PVC-t, hogy aztán extrudálják, különféle méretű és profilú léceket, oszlopokat préselnek ki belőle. Vagyis a fák megmaradnak, a hulladék műanyag pedig eltűnik.

Az egyre bővülő színválasztékot egyáltalán nem mérgező anyagok hozzákeverésével állítják elő.

A műanyag kerítés és műanyag profilok előnyei

Nem rozsdásodik.

Nem igényelnek semmilyen festést! (Mennyibe is kerül egy jobb minőségű kültérii festék? + Hígító?) Megspóroljuk a festést, újrafestéseket.

A műanyag kerítés nem színeződik el úgy, mint a fa. Az adalékoknak köszönhetően még az erős UV-sugárzásnak is nagyon jól ellenáll.

A víz lepereg róla és általában a szennyeződés sem tapad meg könnyen a műanyag kerítésen. Ezért pl. tisztítani is egyszerűbb, sima vízzel.

Nem telepszenek meg rajta gombák, moszatok, nem mohásodik. A rovarok sem igazán szeretik a műanyagot. (pl. a szú)

Egyszerűen vágható, fúrható, csavarozható és ragasztható is.

Nem reped meg és nem törik. Túlzott erőhatás esetén rugalmasan meghajolhat, de ugyanazzal az erővel vissza is hajlítható.

Rendkívül tartós, a fához és vashoz képest is a gyakorlatban ez évtizedeket jelent. (Elvileg a műanyag lebomlási ideje több száz év!)

Összességében tehát, tartós, könnyen szerelhető és gondozásmentes.

Azon pedig mindenképp érdemes elgondolkodni, hogy ha műanyag kerítést választunk, akkor ezzel a környezetünkért is nagyon sokat tettünk. Jusson ez eszünkbe valahányszor csak ránézünk!