Az emberekből nyert energia lehet a jövő kütyüinek a működtetője

A mozgási energiából nyert árammal működő akkumulátor töltés már valóság.Bármennyire is igyekeznek a gyártók leszorítani a mindennapi életünk szerves részét képező elektronikus kütyük energiafogyasztását, a nagy áttörés még várat magára.

Az akkumulátorok kapacitása az igénybevételhez képest egyszerűen túl kicsi, és ha a nagyra törő terveket vesszük alapul melyek szerint pár éven belül akár több milliárd(!) "okos eszköz" fog valamilyen módon az internetre kapcsolódni, akkor azon is el kell gondolkodni, hogy honnét lesz az eszközök akkumulátorai számára elegendő mennyiségű lítium. A gazdaságosan kitermelhető készletek ugyanis végesek.

A gyártóknak hamarosan használható megoldásokkal kell előrukkolniuk, ha meg akarják kímélni vásárlóikat az okos órák, telefonok, tabletek és egyéb félig meddig önműködő szenzorok telepeinek lemerüléséből eredő kellemetlenségektől.

Több technológia is létezik a mozgási energia elektromos árammá alakítására.

A mozgási energiából nyert árrammal tölthetjük a mobil akkumulátorát.A kutatások egy része az emberek mozgására koncentrál, hiszen ezeket az eszközöket általában viseljük vagy visszük magunkkal, mozgatjuk, stb. Másrészt pl. egy épületben sok ember járkál a folyosókon, vagy szórakozóhelyeken pl. táncol is.

Ezt a "mozgási energiát" kár lenne nem felhasználni az eszközök működtetésére, akkumulátoraik töltésére.

Az egyik ígéretes szabadalom lényege, hogy áramköri elemként számos apró nyomtatott tekercset helyeznek el a mobil eszközökben.

Az eszköz helyzetváltozása vagy mozgatása hatására pedig mágnesek mozdulnak el, melyek mágnese tere a tekercsekkel kölcsönhatásba lép és azokban áramot indukál.