A GPS nyomkövetés és jármű-felügyelet, jelentős üzemanyag-megtakarítás és biztonság

GPS nyomkövetés és jármű-felügylet jeletős üzemanyagmegtakarítás és biztonságMinden szállítmányozó cég nagy álma, hogy megvalósítson egy olyan GPS nyomkövető rendszert, amely képes valós időben nyomon követni a vállalkozás gépjármű-parkját.

Legalábbis régen ezt jelentette a GPS nyomkövetés, mára azonban sokkal több feladatot el lehet látni egy ilyen felügyeleti rendszer segítségével, ráadásul már a beüzemelés pillanatától hasznot termel és az alacsony költségeknek köszönhetően nagyon hamar megtérül.

A túlzott üzemanyag-fogyasztás és az ebből adódó egyéb költségek, hátrányok

Az első és legGPS nyomkövetés az optimális útvonal megtervezéséhez és távfelügyeletfájóbb probléma minden szállítmányozó cégnél az üzemanyagköltség. Márpedig ha egy áruszállító autó sok kilométert halad, (esetleg indokolatlanul), akkor ne csodálkozzunk, hogy sűrűn kell tankolni és nem győzzük feltölteni az általában erre a célra rendszeresített céges bankkártyát. Természetesen ezzel együtt jár az indokolatlanul sok káros anyag kibocsátás, az autó kopása, idő előtti elhasználódása, olaj és szűrőbetétek, egyéb kilométer alapon történő szervizek megemelkedett költsége.

A megoldás egy olyan GPS nyomkövető rendszer amely képes arra, hogy eleve már ez induláskor megtervezi az optimális útvonalat, illetve ha bármilyen ok miatt a terv módosul, akkor az újratervezésnél is az üzemanyag fogyasztás szempontjából gazdaságos útvonalat jelöl ki. Mindeközben a jármű valós idejű helyzetét az interneten (egy webes felületen) az irányítók nyomon követhetik, akár belföldön akár külföldön, a jármű saját GSM/GPRS modemének köszönhetően.

Valós idejű nyomkövetés előnyei

A rendszer segítségével az is nyomon követhető, hogy esetlegesen hol tért le a jármű vezetője a kijelölt útvonalról, mindez teljesen automatikusan, tehát nem kell külön frissítgetni a térképet vagy kattintgatni, mert mindig az éppen aktuális pozíciót mutatja.

Természetesen a tankolásokat is külön le lehet kérdezni és összevetni az üzemanyag számlákon szereplő adatokkal. Így kizárható mindenféle tévedés/félreértés a tankolások helyszínére és azok összegére vonatkozóan.

GPS nyomkövetés a logisztikai műveletek valós idejű online felügyeletéhez

GPS nyomkövetéssel a fokozott biztonságért

A járműben elhelyezett szenzorok segítségével és a mobil hálózatok nyújtotta kétirányú adatkapcsolatnak köszönhetően számos eseményről azonnal értesülhetünk, akár sms-ben is.

- Ha raktér ajtaját kinyitják, esetleg az autó éppen nem a célállomáson van

- Valamilyen oknál fogva a raktér hőmérséklete eltér az áru számára előírttól, ezzel az áru károsodását még időben elháríthatja

- Bekapcsol a riasztó, vagy ha a sofőr vészjelzést ad le nagyban megkönnyíti a hatóságok munkáját szükség esetén

- A modern járművekben található CAN-rendszer segítségével lehetőségünk van tájékozódni a jármű állapotáról, a motor hőmérsékletéről, fordulatszámáról, ABS, ASR stb. állapotáról. A rendellenes működés jeleiből következtetve megelőzhetünk egy-egy komolyabb hibát vagy balesetet is!

- Szükség esetén arra is van lehetőség, hogy a jármű motorját leállítsuk, ezzel megakadályozva pl. annak eltulajdonítását. Vagy ha észleljük, hogy a jármű rakterét felnyitották egy olyan tartózkodási helyen ahol az nem lett volna indokolt, akkor riaszthatjuk a sofőrt vagy a hatóságokat.

Természetesen egy ilyen rendszerrel nem csak áruszállító autókat érdemes felszerelni, hanem segítségével ellenőrizni lehet kiszállások tevékenységet folytató munkatársakat, a legkülönbözőbb tevékenységi körökből, legyen az logisztika építőipar, vagy valamilyen üzletkötői tevékenység.

GPS nyomkövető kapcsolatban áll a CAN-BUS rendszerrel

Egy professzionális és hatékonyan kommunikációval üzemeltetett GPS nyomkövető rendszer segítségével nem csak a működési költségeket tudjuk jelentősen lefaragni, de nagyon sok bosszúságtól is megkímélhetjük magunkat.