Miégis károsak lehetnek a mobilok? Az állatkísérletek összefüggést mutatnak.

A mobiltelefon sugárzása veszélyes lehet, akár a rák kockázatát is növelhetiTudományos körökben már nagyon sok éve igyekeznek tisztázni, illetve kizárni annak a lehetőségét, hogy a mobiltelefonok elektromágneses sugárzása és bizonyos daganatos megbetegedések között összefüggés lenne.

Idáig ez nem sikerült. Sőt a kérdés egyre aktuálisabbá válik és egyre újabb kutatások kezdődnek. Belátható tehát, hogy az eddig alkalmazott stratégia, ami főleg az aggodalmak szőnyeg alá sepréséből állt, már nem elegendő. Több információra van igény.

Káros e a mobil? Igen vagy nem!

Eddig jellemzően két részre osztották meg a mobilozókat, vannak akik gyanakszanak a mobiltelefonok sugárzásának rákkeltő mivoltára és azokra kik élből, minden információ nélkül elutasítják a lehetséges veszélyt. Ugyanakkor van egy csendes többség, akik nem tudják egyszerű igennel vagy nemmel lezárni a kérdést.

Ők azok, akik igyekeznek valóban informálódni és összegyűjteni a támpontul szolgáló kutatási eredményeket. Tehát a tudatos vagy "egészségtudatos" emberek a mobilok sugárzásának veszélyeit is elfogultság és előítéletek nélkül igyekeznek megismerni.

A tudatosodás folyamatát nagyban segítheti, hogy Egészségügyi Világszervezet (WHO) Nemzetközi Rákkutató Ügynöksége (IARC) pár éve lehetségesnek minősítette a rádiófrekvenciás elektromágneses terek rákkeltő hatását. Márpedig a mobilok pont rádiófrekvenciás elektromágneses teret hoznak létre maguk körül, erre mondják köznyelven, hogy "sugároznak".

Akárki akárhogyan is akar fogalmazni, a lényeg, hogy hivatalosan sem zárható ki, hogy a mobilozás "lehetséges", hogy rákot okoz az emberi szervezetben.

Patkány-kísérletek igazolhatják, hogy a mobil-sugárzás rákkeltő

Természetesen embereken nem lehet ilyen jellegű kísérletet végezni, ezért a kutatók patkánykísérletek eredményeit vették alapul. Olyan típusú rádiófrekvenciás sugárzásnak tették ki az állatokat, amely pont a ma használatos mobil eszközök sugárzását imitálja. Elsősorban a patkányok agyában alakultak ki daganatok (glióma) illetve a szív idegrendszerének sejtburjánzásos elváltozását tapasztalták (schvannóma) leggyakrabban. Bár a találati arány alacsony volt, ami azt jelenti, hogy viszonylag kevés patkány betegedett meg. Arra, hogy mekkora ez az arány, pontos információ nem áll rendelkezésre.

Mobil-sugárzás kockázata és annak mértéke

Valójában nagyon nehéz kísérleti úton bizonyítani a mobil-sugárzás rákkeltő hatását, hiszen a fejlett országokban a felnőtt emberek kb. 90% napi rendszerességgel használja mobilját és ezzel akár évtizedeken keresztül teszi ki magát és közvetlen környezetét elektromágneses sugárzásnak. A gyerekekről nem is beszélve, hiszen ők már ebben nőnek fel.

A mobil-sugárzás agydaganatot is okozhat, a gyerekek is sugárzásnak vannak kitéve

Ami egyelőre bizonyított, hogy hasonló frekvenciával besugárzott patkányok esetében összefüggés mutatható ki a sugárzás és kétféle, egyébként különösen ritka ráktípus megjelenésében.

Van akinek ez is kevés és lesznek akiknek nem kell több bizonyíték hozzá, hogy saját, természetesen szubjektív következtetését levonja.