Szerver-költöztetés helyett biztonságos és olcsó VPS alternatívák

A költséges szerver-költöztetés alternatívája lehet az olcsó VPS.Nem létezik tökéletes biztonság, hiszen nagyon sok tényezőtől függ, hogy meg tudjuk e óvni a napjainkban egyre nagyobb értéket képviselő adatokat egy esetleges költöztetés ideje alatt.

Az is fontos kérdés,hogy mennyire tudjuk biztosítani a szervereken futó szolgáltatások zavartalan működését.

Mindenképp átgondolt stratégiára van szükség, hiszen minden költözés biztonsági kockázatot rejt magában és természetéből adódóan a szolgáltatások ideiglenes kiesését.

Hogyan oldhatja meg a problémát egy olcsó VPS szolgáltatás?

Először is, át kell gondolni, hogy mi magunk hogyan tudunk kiküszöbölni számos akadályozó tényezőt.

Ha egy helyen, egy hálózaton található az összes szerverünk, akkor annak az egy hálózatnak a kiesése az összes szervert érinti. Ugyanez vonatkozik az elektromos hálózatra, vagy ha valami nem várt esemény történik, betörés, tűz, stb.

A szerverek költöztetése, szállítása és beüzemelése magas költségekkel jár egy olcsó VPS-hez képest.

Ezért célszerű több virtuális szervert üzemeltetni különböző hálózatokon egymástól akár földrajzilag is távolabb. Ha bármelyik valamilyen oknál fogva kiesne, akkor egy másik VPS át tudja venni a feladatait, részben vagy teljes egészében.

Törekedni kell arra, hogy a szerverek (virtuálisan) gyorsan mozgathatóak, költöztethetőek legyenek. Mindeközben az előrelátó módon megtervezett és beüzemelt "tartalék" el tudja látni a szolgáltatásokat.

Egy-egy ilyen jól megtervezett költözés alkalmával még az is elérhető, hogy egyáltalán nem történik kiesés a szolgáltatásokban!

Végül érdemes áttekinteni a szerver-költöztetés (és az újbóli beüzemelés) várható költségeit is. Nos ezeket összevetve egy olcsó VPS illetve VPS szolgáltatások árai igazán elhanyagolhatóak.

Ezért érdemes a fizikai szervereket olcsó VPS szerverekre migrálni.

Ezért érdemes átgondolni, mielőtt belevágnánk egy nagyobb volumenű szerver-költöztetésbe és előtte akár kipróbálni, tesztelni az új VPS alapú megoldást. Mert egy virtuális költözés, mindig gyorsabb és olcsóbb lesz, nem is beszélve a biztonságról.