Kolokáció szolgáltatás, avagy miért éri meg saját szervert elhelyezni egy adatközpontban?

Kolokációban elhelyezett szerverek gazdaságos megoldás lehet.A kolokációs szerver megoldások egyre népszerűbbek a vállalkozások körében. Egyszerűbb és teljes körű felügyelet mellett kisebbek a költségek, míg a biztonság jobb, mint virtuális szervert bérelni, vagy saját irodában üzemeltetni.

Egyesek úgy gondolhatják, hogy a kolokációs (szerver elhelyezés) szolgáltatások csak felesleges plusz munkával járnak. Mások számára pedig fontos, hogy fizikai szerveren, biztonságos környezetben tudják futtatni az alkalmazásokat. Egy kolokációs szolgáltatás alapvetően egy vagy több saját tulajdonú szerver számára megfelelő hely bérléséről szól, ahol a bérlő használja az adatközpont (vagy szerverterem) hűtését, hálózati kapcsolatát stb. szerződésben meghatározott feltételek mellett.

Érdemes a vállalkozások döntéshozóinak mérlegelniük, hogy milyen előnyökkel jár saját szervert vásárolni és azt egy kolokációs szolgáltatást nyújtó adatközpontban elhelyezni.

Mivel az adatközpontok arányaiban olcsón jutnak hozzá nagy sávszélességű kapcsolathoz, ezért az internet a kolokációban elhelyezett szerverek számára sem lesz költséges.

Kolokáció szolgáltatás nem más, mint saját szerver elhelyezés egy adatközpontban.

A redundáns internetkapcsolat előnyeit sem kell különösebben magyarázni, hiszen mely vállalkozás szeretne egyetlen szolgáltatótól függeni. Ugyanez igaz a szünetmentes áramellátásra is.

Mivel a szerver a vállalkozás saját tulajdona (és az azon futó, akár nyílt forrású rendszer is) ezért nincs beleszólása senkinek, hogy milyen fejlesztéseket, bővítéseket hajt végre rajtuk a tulajdonos.

Alapvetően az adatközpontok biztonsága is lényegesen jobb, mint egy-egy vállalkozás saját telephelyén, gondoljunk csak akár a tűzvédelemre, vagy illetéktelen hozzáférés elleni védelemre.

Szerver kolokáció szolgáltatásnál figyelembe kell venni az adatközpont távolságát.

Természetesen ennek a szolgáltatás típusnak is lehetnek hátrányai, talán az egyik ezek közül a távolság. Hiszen a szerver a legtöbb esetben fizikailag távol esik a vállalkozás telephelyétől.

Tehát probléma esetén, vagy fizikai beavatkozást igénylő művelet esetén számolni kell az utazás miatt kiesett idővel. Illetve nem minden szolgáltató biztosítja a 24/7 rendszerű hozzáférést.

Általánosságban elmondható, hogy a kolokációs szolgáltatás jó megoldás egy átlagos vállalkozás számára, de a döntés meghozatala előtt a fenti szempontoknak megfelelően érdemes alaposan mérlegelni.