Egyre növekvő igény mutatkozik a gazdaságos és környezetbarát adatközpontokra

Energiahatékony és környzetetbarát adatközpont a jövő adatközpontjaAz okos-telefonok, tabletek, okos TV és az "okos mérők" illetve okos hálózatok elterjesztésével jelentősen megnövekedett a hálózati adatforgalom. Ezzel párhuzamosan a tárhely igények is meredek növekedést mutatnak. A kérdés az, hogy az adatközpontok lépést tudnak e tartani a növekvő igényekkel?

Az biztos, hogy az adatközpontok gyors bővülése mind a létesítmények számában, mint négyzetméterben kimutatható. Márpedig minden egyes új datacenternek igen jelentős áramellátási és hűtési igényekkel kell szembenéznie.

Ez a probléma Európában főleg Hollandiában csúcsosodik ki, mivel a holland adatközpontokon keresztül jelentős nemzetközi internet-forgalom bonyolódik. Mondhatni Hollandia egy jelentős Internet-elosztó központ.

Megújuló energiával működtetett zöld adatközpont

Már legalább a kétezres év óta jelentős erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy az adatközpontok zöldebbé váljanak, aminek eredményeképpen elérték, hogy pl. az amszterdami adatközpontok kevesebb energiát használnak és ezt hatékonyabban is teszik mint más régiók adatközpontjai.

Fontos lépés volt ennek eléréséhez, hogy a megújuló energiák felé mozdultak el, már a tervezésnél. A legnagyobb kihívást nagy fokú beépítettség és a helyhiány okozza. Számos ilyen kezdeményezést hoznak hátrányos helyzetbe a még mindig viszonylag olcsónak mondható áramot előállító szén és gáztüzelésű hőerőművek.

Egy környezetbarát adatközpont energiahatékony és fenntartható

Egyre inkább egyetértenek a szakemberek abban is, hogy a szoftveres adatkezelés optimalizálásával, fölösleges adat vagy nagyméretű fájl-lekérdezésekkel a helyzet tovább javítható lenne. A számos területet érintő optimalizálási megoldások nem számítanak újdonságnak a piacon, de az adatközpont üzletágban történő alkalmazásukra egyre nagyobb igény mutatkozik.