Műanyag tetőcserép - környezetbarát műanyag "újra-tető" és alternatív, újrahasznosított anyagból készült cserepek

Cserép-minta utánzatú műanyag  tetőcserép, bonyolult kialakítású tetőre is kiválóHa valaki új tető építésébe kezd, akkor elkerülhetetlen, régi vagy sérült tető felújításakor pedig nagyon ajánlott tanulmányozni a legújabb műanyag tetőcserép technológiákat. Össze kell tudnunk hasonlítani a különböző tetőfedési megoldásokat gazdaságosságuk, tartósságuk, és környezetvédelem illetve környezettudatossági szempontok alapján.

Mert léteznek újrahasznosított anyagból készült cserepek, és szempont az is, hogy élettartamuk végén is újrahasznosíthatóak legyenek. Nem is olyan egyszerű a döntés... de talán néhány támpont és tapasztalat megkönnyítheti a választást.

Mennyire ellenálló, UV-álló a műanyag tetőcserép?

Egy jó minőségű tetőcserép ellenáll a napsugárzásnak, pontosabban a leginkább károsító UV tartománynak. A napsugárzás egyébként nem mellékesen viszonylag gyorsan képes felforrósítani a tetőcserepet, különösen a sötét színárnyalatúakat. Télen pedig a hideg összehúzódásra, zsugorodásra készteti a tetőcserép anyagát, aminek nem szabad megpattannia vagy repedeznie. Az ideális műanyag cserép tehát UV-álló, nem repedezik és megtartja az alakját hidegben és melegben is.

A műanyag tetőcserép különböző színű és szemcsenagyságú vonatot kap

Természetesen az erős szélnek is ellen kell állnia, nem mindegy, hogy milyen módon van rögzítve és mennyire pontosan kapcsolódnak egymáshoz a cserepek.

A csapadék is többféle lehet, az enyhén savas esőtől a havazáson át a jégesőig, vagy éppen a mindenre ráfagyó ónos-esőig. Magyarországon minden előfordulhat.

Sajnos itt meg kell jegyezni, hogy a mostanában oly divatos gyengébb kátrány-papír szerű zsindely-jellegű megoldások legfeljebb 20 évig tartanak ki, ha szerencsések vagyunk és ehhez képest nem is annyira olcsók.

Egyszóval ha igazán tartós és környezetbarát tetőcserepet, vagy alternatív tetőfedést szeretnénk, akkor alaposabban meg kell vizsgálnunk a piacon fellelhető műanyag tetőcserép kategóriákat is. Többségük gyakorlatilag teljesen ellenálló a jégesővel szemben, könnyű, nem terheli a tetőszerkezetet és újrahasznosított műanyagból készül. Persze léteznek más, részben vagy egészben újrahasznosított alapanyagokból készült fa, fém, sőt gumi alapú tetőfedő megoldások is.

Újrahasznosított műanyag zsindely vagy cserép, talán a "legzöldebb" tetőfedő megoldás

A műanyag tetőcserép nagyon sokféle alakban és színben létezhet

A zsindelyek készülhetnek, leginkább újrahasznosított fából, gumiból, újrahasznosított műanyagból vagy beolvasztott fémekből, pl. acélból vagy alumíniumból is. Egyes termékek tisztán háztartási hulladékból kinyert alapanyagokból, míg mások ipari hulladékokból, esetleg a kettő keverékéből készülhetnek.

A fazsindely természetesen csak akkor tekinthető környezetbarát megoldásnak, ha valamilyen régi építményből származó faanyagból, pl. hidakból, padlókból, fahordókból és egyéb deszkákból vágják ki. Előnye, hogy az előállításához viszonylag kevés energiát kell felhasználni, élettartamuk végén pedig nem szennyezik a környezetet. Egyes országokban külön faültetvényeket telepítenek zsindelygyártás céljára, pl. cédrusfákat.

Pala és égetett agyagcserép összehasonlítása a műanyag tetőcseréppel

El kell ismerni, hogy a pala rendkívül tartós és ugyanakkor természetes anyagnak tekinthető. A jégesőt, vagy a ráfagyó hórétegeket azonban már nem viseli olyan jól, mint a műanyag cserép. Könnyűsége szintén előny, de csak akkor ha megfelelően van rögzítve, tekintettel az időszakos szélviharokra.

A palát bányásszák illetve szállítják, ami megint csak energia, míg a hulladék műanyag (sajnos) már szinte mindenütt korlátlan mennyiségben rendelkezésre áll. Az agyag esetében pedig a legnagyobb energiát a kiégetés emészti fel.

A műanyag tetőcserép és pala tartós és dekoratív is egyben

Fém-tető, trapézlemez és lemez-cserép tetőfedésre

Minden fém tető-burkolat bizonyos hányadban tartalmaz újrahasznosított fémet, ez valamelyest csökkenti az előállítási költséget, illetve élettartama végén újra beolvasztható. A trapézlemez illetve a vaslemezből készült cserepek. Egy jó minőségű lemez cserép, köszönhetően a speciális bevonatnak, amit a vaslemezre visznek fel, sosem rozsdásodik. Esetleg csak ha a bevonat megsérül rajta. A lemez-cserepek formája és színezése szinte tökéletesen képes leutánozni az égetett agyag-cserepeket vagy a zsindelyeket. A forma és színválaszték meglehetősen nagy.

Érdemes tehát alaposan, környezettudatos szemmel körülnézni a tetőcserép-piacon, mert a jól bevált régi megoldások mellett már itt vannak az újabb "öko-tető" megoldások is.