Újrahasznosítható csoda-akku, gyapot alapú szénből.

Dryden - kettős szén alapú akkuEgy japán energetikai cég, a Power Japan Plus kifejlesztett egy olyan új típusú akkumulátort, melyet elsősorban az autóipar számára ajánl, de egyéb célokra is felhasználható.

Az új akkumulátor egy olyan megoldáson alapul ahol az anód is és a katód is szénből készül, ráadásul a szén alapjául a gyapot szolgál. Az akku nem melegszik fel, nem robbanásveszélyes és sokkal tovább használható marad, mint a hagyományos lítium-ion akkuk. Nem mellesleg teljes egészében újrahasznosítható és az alapanyagokat tekintve előállítása nagyon gazdaságos.

Nem kell hozzá nikkel, mangán és kobalt sem, általában a ritkaföldfémek egyébként is drágák. Ezek az akkuk könnyebbek és biztonságosabbak is, mint hagyományos társaik.,nem tűzveszélyesek és élettartamuk is hosszabb. Szinte hihetetlen, hogy ilyen sok területen jobbak a versenytársaiknál.

Külön érdekesség, hogy a szén-szövetet gyapot szálakból készítik, ami azt jelenti, hogy az újrahasznosíthatóság mellett szinte korlátlan mennyiségben áll rendelkezésre alapanyag. Ami megint csak elképzelhetetlen volt eddig, hogy akár teljes egészében is lemeríthetőek, vagyis teljes kapacitásuk kihasználható. Mindez a hagyományos akkumulátorokkal ellentétben károsodás nélkül.

Átlagos élettartama mintegy 3000 töltés-kisülés ciklus, méretét tekintve pedig nincsenek különösebb korlátai, akár az elterjedt 18650-es szabványos cellaméretben is legyártható.

gyapot alapú akku-szénszövet

A gyártó be is szerelte az új akkumulátorokat egy Nissan Leaf típusú elektromos autóba, hogy a gyakorlatban is be tudja mutatni a lényegesen rövidebb töltési időt. Ami korábban mintegy négy órát vett igénybe, most mindösszesen 12 percig tart.

A cég leszögezte, hogy kezdetben csak speciális célokra fognak ilyen típusú akkumulátorokat gyártani, elsősorban orvosi eszközök és műholdak számára. Már meg is építettek egy kisebb gyárat és az év végéig megkezdik a szériagyártást.

szén-akku számos területen felhasználható

Hagyományos alkalmazásokhoz, mint pl. autóakkumulátorok gyártásához más gyártókkal fognak licenc-szerződéseket kötni.