Izlandra költöznek a szerverek? A megújuló energiaforrások és a hűvösebb klíma átalakíthatja a szerverszolgáltatások piacát.

Server hosting megújuló energiával izlandonElsőre talán szokatlannak tűnik az ötlet, hogy egy vulkánjairól és kissé zord klímájáról híres szigetet vegyenek célba IT-vállalkozások, mint ideális terepet szervereik üzemeltetéséhez. Azonban ha jobban megvizsgáljuk a rendelkezésre álló erőforrásokat és környezeti tényezőket, akkor megállapíthatjuk, hogy nagyon is ésszerű okok állnak az ilyen döntések mögött.

Elsősorban a kellően stabil, olcsó és lehetőség szerint megújuló energiaforrások kiaknázása ma már minden felelősségteljesen működtetett informatikai vállalkozás számára természetes kell legyen. Nem is beszélve az ebben rejlő PR lehetőségekben, hiszen a szolgáltatások előfizetői, illetve a cégek ügyfelei is egyre már környezettudatosabban választanak partnercégeket.

Izland bővelkedik geotermikus energiában, ami stabil alapot biztosít a szerverek áramellátásához.

Az európai virtuális szerver szolgáltatásokat a folyamatos bővülés jellemzi és ennek biztosításához természetesen egy stabil fizikai szerver-infrastruktúrára van szükség. Lehetőleg alacsony villanyszámlával, ami a klímaberendezések mellőzését is jelenti.

Geotermikus energia és hűvös klíma ideális a datacenterek számára.

Ahogy a dolgok jelenleg állnak, a Világ legtöbb országában folyamatosan emelkednek az energiaárak és ez úgy tűnik nem is fog változni a következő jó-néhány évben. Míg Izland energiaszükségleteinek egyre jelentősebb részét igyekszik geotermikus illetve vízi energiával fedezni, így az előrelátó gondolkodásnak köszönhetően a viszonylag új ám egyre bővülő server-hosting piacot is sikerülhet megnyernie.

A server-hosting illetve olcsó VPS szolgáltatás a gazdaságos és stabil megújuló energiákra kell épüljön.

Különösen akkor ha versenyképes szolgáltatást szeretnénk nyújtani. A lehetőségek adottak, végső soron csak az a kérdés, hogy a megfelelő információk birtokában fognak e döntést hozni a cégek ügyfelei, amikor valamilyen szerver-szolgáltatásra fizetnek elő. Ehhez elsősorban be kell tudnunk mutatni a különböző megoldások közötti különbségeket és azokat a tényezőket amelyek a szolgáltatások stabilitásában és gazdaságosságában, ha úgy tetszik hatékonyságában kulcs-szerepet játszanak. Kezdve az alapoktól, vagyis az energiaellátástól egészen az optimális virtualizációs technológiák kiválasztásáig.

Olcsó VPS szolgáltatás válik lehetővé izlandon a helyi sajátságoknak köszönetően.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az élesedő versenyben minden tényező számít. Hosszabb távon pedig mindenképp a megújuló energiák és azok hatékony felhasználása felé fog billenni a mérleg nyelve.