A jövő szervere az olcsó és energiatakarékos mikroszerver? Ha elfogadjuk a korlátait, akkor talán igen.

Kis fogyasztású mikroszerver korlátozott feladatokraA szerverekre általában úgy tekintünk, mint erős, több magos, több processzoros erőgépek, amelyek nem csak számolási teljesítményben nagyok, hanem a villanyórát is alaposan megpörgetik. Ugyanakkor elgondolkodtató, hogy egyszerűbb feladatok, pl. HTML kiszolgálására miért kell erőgépet bevetni? Nos talán a szerverek egy viszonylag új fajtája jelentheti a megoldást.

A "mikroszerverek" az eddigi kedvező tapasztalatok alapján nagy jövő előtt állnak.

Vannak tipikus feladatok amelyek nem igényelnek különösebb számolási teljesítményt de a gyakoriságuk elég nagy, akár egy honlap változatlan elemeinek lekérése stb. a legnagyobb adatforgalom egyébként is ezekből tevődik össze.

Tehát a mikroszerverek hatékonyabbak a kisebb, triviális feladatok ellátásában, mint nagy és sokkal drágább társaik.

A mikroszerver egy lapkára integrált energiatakarékos processzorból és egységekből áll.

A mikroszerverek lényegesen kevesebb áramot fogyasztanak, ráadásul ezt teljesítményarányosan, vagyis ha nincs dolguk akkor az áramfelvétel is csökkenni fog. A kisebb fogyasztás kisebb üzemeltetési költséget is jelent

A mikroszerverek helytakarékosak, hiszen általában a teljes rendszert, tehát a processzort, memóriát és az I/O portokat is egy áramköri lapra integrálják. Ez lényegesen lefaraghatja az adatközpontokban bérelt hely után fizetendő összeget.

Ami azt illeti a megtakarítás vonatkozik a switchekre, kábelezésre és az infrastruktúra bonyolultságára.

A mikroszerverek energiamegtakarítása elérheti akár a 80-90% -ot is, ha kis számítási igényű feladatokról van szó.

A webhoszting és a mikroszerverek nagyon összeillő kombináció, a legtöbb hoszting cég egyébként is igyekszik folyamatosan korszerűsíteni a a szerverparkját.

Természetesen a mikroszerverek használatának is vannak korlátai, igényesebb számítások, tudományos vagy technikai modellezések stb. túl nagy falat lehet a mikroszerver számára.

A teljes képhez azért az is hozzátartozik, hogy egyelőre nincsenek elterjedve olyan, kifejezetten mikroszerverekre illetve mikroszerverek hálózatára optimalizált szoftverek. A feladatok szétválasztásával és azok több szerver számára történő átadással lehetővé válna, hogy azok párhuzamosan hajtsák végre azokat.

Olcsó, kis helyen elfér és még energiatakarékos is a sok mikroszerverből álló rendszer.

Mindenesetre a szerver-piac hamarosan meg fog változni, ahogy folyamatosan elterjednek a már meglévő, részben ilyen mikroszerverekbe szánt processzorok úgy mint, a 64 bites Atom (Centerton, Avoton), a Xeon E3-as sorozata, a szintén 64 bites ARM és AMD processzorok.

Tehát nem arról van szó, hogy a mikroszerverek leváltanák a hagyományos szervereket, csupán arról, hogy specializált, speciális igényekre optimalizált szerverek piacán jelentős részesedést szerezhetnek.