zöld szerver

Virtuális szerver a gazdaságos és környezetbarát megoldás

A virtuális szerver (VPS) szolgáltatás feleslegessé teszi a nagy számú szervert.A szerver-virtualizáció még mindig sok vállalkozás számára titokzatosan hangzik, pedig már több mint egy évtizedes technológiáról van szó. Azok pedig akik már használják, általában ragaszkodnak hozzá és már nem szívesen mondanának le róla.

Valóban megéri fizikairól virtuális szerverre költöztetni a szolgáltatásokat?

Konkrétan milyen előnyökkel jár egy virtuális szerver bérlése?

Sokan amolyan "csoda-megoldásként" emlegetik a virtuális szervereket, de azért ha objektívek akarunk maradni akkor nem árt a döntés előtt alaposabban megvizsgálni a lehetőségeket.

A valóban energiahatékony adatközpont a zöld hosting alapja

A zöld hosting szolgáltatás és a zöld adatközpont.Egyes hatóságok, (különösen az USA-ban) aggodalommal figyelik az adatközpontok növekvő energiafogyasztását. Nem csak az áramfogyasztás mértékének növekedése ijesztő, de az ezzel járó meddő teljesítmény vagyis a "pazarlás" is.

Az NRDC (nemzeti nyersanyag-forrást védő hivatal)legutóbbi tanulmánya szerint az adatközpontok összesített éves fogyasztása a 90 milliárd kilowatt-órát is meghaladja, 2020-ra pedig a jelenlegi trendek alapján el fogja érni a 140 milliárd kilowatt-órát!

SGI - folyadékhűtéses szerver. Egy lépéssel közelebb a zöld adatközpont megvalósításához.

Az SGI folyadekhutes szerver vezethet el a zöld adatközpont megvalósításához.A Silicon Graphics mindig is számítógépei kiváló teljesítményéről és megbízhatóságáról volt híres, most azonban forradalmasíthatja az egész szerverpiacot. Egy új szuperszámítógépet helyeztek üzembe, mely teljes egészében hűtőfolyadékba merítve működik. A speciális folyadékot a 3M fejlesztette ki és a Novec nevet adták neki

Az SGI (Silicon Graphics International Corp.) kísérletének lényege, hogy hogyan lehetne drasztikusan csökkenteni az áramfogyasztást az adatközpontokban. A Novec olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek lehetővé teszik, hogy az áramkörök károsodás nélkül működjenek benne, ugyanakkor hatékony hűtőközegként is funkcionáljon.

Zöld Szerver és ami egy hatékony energiagazdálkodású kiszolgálótól elvárható

A Zöld-Szerver vagyis a jó hatásfokú környezettudatosan tervezett szerverek.Pár évvel ezelőtt a legfontosabb követelmény egy szerverrel kapcsolatban az volt, hogy a processzora maximális számításai teljesítményre legyen képes. Az egyre környezettudatosabb üzemeltetők (és az energiaárak emelkedése) szerencsére napjainkra már megváltoztatták a gyártók hozzáállását is.
Hegynyílt az út a környezetbarát, kisebb fogyasztású "zöld-szerver" előtt.

Ma már nem csak "menő" lett a zöld-szerver, hanem a gyártók között kibontakozó egyre élesebb versenynek köszönhetően a szerverpiac egyik húzó ágazatává is vált.

A jövő szervere az olcsó és energiatakarékos mikroszerver? Ha elfogadjuk a korlátait, akkor talán igen.

Kis fogyasztású mikroszerver korlátozott feladatokraA szerverekre általában úgy tekintünk, mint erős, több magos, több processzoros erőgépek, amelyek nem csak számolási teljesítményben nagyok, hanem a villanyórát is alaposan megpörgetik. Ugyanakkor elgondolkodtató, hogy egyszerűbb feladatok, pl. HTML kiszolgálására miért kell erőgépet bevetni? Nos talán a szerverek egy viszonylag új fajtája jelentheti a megoldást.

A "mikroszerverek" az eddigi kedvező tapasztalatok alapján nagy jövő előtt állnak.