Zöld Szerver és ami egy hatékony energiagazdálkodású kiszolgálótól elvárható

A Zöld-Szerver vagyis a jó hatásfokú környezettudatosan tervezett szerverek.Pár évvel ezelőtt a legfontosabb követelmény egy szerverrel kapcsolatban az volt, hogy a processzora maximális számításai teljesítményre legyen képes. Az egyre környezettudatosabb üzemeltetők (és az energiaárak emelkedése) szerencsére napjainkra már megváltoztatták a gyártók hozzáállását is.
Hegynyílt az út a környezetbarát, kisebb fogyasztású "zöld-szerver" előtt.

Ma már nem csak "menő" lett a zöld-szerver, hanem a gyártók között kibontakozó egyre élesebb versenynek köszönhetően a szerverpiac egyik húzó ágazatává is vált.

A zöld-szerver előtti idők energiagazdálkodása

A korábbi igények a szerverekkel kapcsolatban szinte kizárólag a kapacitásra illetve a darabra (méretre) eső maximálisan kihozható számítási teljesítményre voltak kihegyezve. Ezért természetesen nagy árat kellett fizetni, ami leginkább a melegedésben, a meddő fűtésre elpazarolt teljesítményben mutatkozott meg.

Nem is csoda, hiszen a szerver kolokáció költsége a foglalt helyen alapul, tehát a teljesítmény be kell zsúfolni egy adott méretű eszközbe, így éri meg. A keletkezett hő pedig már legyen a szerver-hoszting szolgáltató problémája. Bizony az általában légkondicionálással megoldott szerver-termek hűtése tetemes energiafogyasztással járt, még a szerverek áramfogyasztásához képest is.

Az első igazi kényszerű lépést azonban mégis elsősorban az elektromos hálózatok véges terhelhetősége indította el. Egy átlagos városi elektromos vezetékhálózattal rendelkező környezetben egy sok száz, vagy ezer szervert hosztoló adatközpont már túlságosan nagy fogyasztó.
A hálózat nem bírja és elérkezik az a pont amikor valahol a szomszédban valaki bekapcsol egy hajszárítót vagy egy porszívót és sötétségbe borul a lakótömb...

Egy modern "Zöld Szerver" és a környezetvédelmi elvárások

Egy modern szerverrel kapcsolatban elmondható, hogy legalább felére csökkent az áramfogyasztás, ha ugyanazt a számítási teljesítményt vesszük alapul, bár ami azt illeti az új processzoroknak köszönhetően a fogyasztás/teljeítmény arány a többszörösére javult.

A zöld szerver meglehetősen jó hatásfokú tápegységgel rendelkezik.

Egy modern zöld-szerver nem használ fölöslegesen energiát a hűtésre sem. Egyes ventilátorok nem fix fordulatszámra vannak beállítva, hanem a több tucat hőérzékelő szenzor által mért értékek és különböző algoritmusok által vezéreltek.

A szerverek belső kialakításánál az optimális légáramlást is figyelembe veszik, nem úgy, mint egyes régi modellekben.

A környezetbarát szerver-tápegység hatásfoka és a zöld tárhely szolgáltatások gazdaságossága

Egy átlagos tápegységre nem mondhatnánk, hogy túlságosan hatékony, de szerencsére ezen a téren is történt előrelépés.

Egy zöld szerver tápegységének hatásfokával szemben komoly elvárásokat fogalmaz meg a piac, ezért a legtöbb gyártó kénytelen lépést tartani az igényekkel. Bár az is igaz, hogy a zöld-image egyre fontosabbá válik és néhány gyártó már "előrelátó" módon tervezi meg a szerverek tápellátását. Egyre többen veszik figyelembe egy-egy tárhely szolgáltató esetében, hogy mennyire "zöld", vagyis milyen szerver-megoldásokat alkalmaz.
A szerver-tápegység hatásfoka legalább 92-95% kell legyen, bár ezen a területen a mérnökök mindig igyekeznek kicsit javítani. A fő probléma az, hogy nehéz olyan tápegységet készíteni, amely kis terhelés és nagy leterheltség mellett is képes biztosítani legalább olyan jó hatásfokot.

A zöld szerver gyakran kisebb méretű, de a meddő teljesítménye is kicsi.

Előremutató és talán a leggazdaságosabb megoldás a közös tápegységek alkalmazása, hiszen kevesebb anyag, kevesebb alkatrész szükséges hozzá és megfelelő elosztás, illetve kihasználtság mellett nagyon jó hatásfokkal működtethető.

Természetesen minden alkatrész hatásfokának a javítása energiamegtakarítást von maga után. Szerencsére egyre több gyártó ismeri fel a zöld-szerver előnyeit és a környezettudatos gondolkodás előnyeit. Ezért egyre több szervernél már alap elvárás a jó hatásfok melletti alacsony áramfogyasztás.