A kompkatasztrófák megelőzhetők! (lennének)

A kompok könnyen borulnak?1987 március 6-én a Herald of Free Enterprise angol komphajó alig hagyta el Zeebrugge kikötőjét, amikor nagy mennyiségű víz kezdett beáramlani a hajó belsejében lévő parkolóba. Mintegy másfél perc leforgása alatt a hajó az oldalára dőlt és részlegesen elsüllyedt, 193 fő halálát okozva. 2014 március 16-án a dél-koreai MV Sewol nevű komp tisztázatlan körülmények között felborult és elsüllyedt, legalább 187-en meghaltak.

Mennyire lettek biztonságosabbak a kompok az elmúlt 27 év alatt?

Herald of Free Enterprise '87-es tragédiájának kivizsgálását követően, Carl Ross és David Jordan egyetemi tanárok még 1995-ben kidolgoztak egy konstrukciós módosítást, melynek köszönhetően viszonylag csekély átépítéssel elkerülhető a komphajók gyors felborulása még kritikus vízbetörés esetén is.

Ha a víz az egyik oldalra áramlik...

Az elv nagyon egyszerű. Az ún. "Ro-Ro Kompok", vagyis amelyeknek egy nagy egybefüggő, leginkább mélygarázsra hasonlító belső parkolójuk van, adott esetben rendkívül instabillá válnak és könnyen felborulhatnak. Ez akkor következik be, ha nagyobb mennyiségű víz kerül a gépkocsi-fedélzetre és ott hirtelen az egyik oldalra áramlik. Ez végzetesen kibillenti a kompot az egyensúlyából és az viszonylag gyorsan felborul, megakadályozva az utasokat, hogy időben elhagyják a hajót.

Carl Ross és David Jordan egyetemi tanárok

A megoldást a lefolyókkal sűrűn ellátott gépkocsi-fedélzet alatt elhelyezett hosszanti válaszfalak jelentik, amelyek mintegy hosszanti csatornák, vagy medencék, összegyűjtik és nem engedik a vizet szabadon jobbra-balra áramlani. Az eredmény egy kb. ötször nehezebben felborítható hajó lesz!

A hosszanti válaszfalak összegyűjtik és nem engedik a vizet szabadon jobbra-balra áramlani.

Természetesen az átépítés pénzbe kerül és kb. 50 cm helyet szükséges elvenni a gépkocsi-fedélzet aljából. Persze felmerülhet a kérdés, hogy akkor mennyit ér egy emberélet, vagy adott esetben 100-300 koreai diáké?

A 2014-es Seawol komp tragédiája

Ha valóban ilyen egyszerű a megoldás, akkor miért borulnak fel olyan könnyen a kompok napjainkban is?