Passzív hűtésű szerverek és léghűtéses datacenterek jelenthetik a jövőt?

Passzív hűtésű szerverek hőtérképe a datacenterbenTalán hihetetlen, de a nagy-teljesítményű datacenterek és a felhő-hoszting korában egyre több vállalkozás kezd saját, költséghatékony szerverterem kialakításába. Az egyik kritikus pont a költségeken túl mindig is az energiafelhasználás, illetve az áramszámlát jelentősen meghatározó hűtési rendszer volt.

A hagyományos légkondicionálás már egyre kevésbé elfogadható, valami sokkal költséghatékonyabb és környezetbarátabb megoldással kellett, hogy előrukkoljanak a mérnökök.

A jelenlegi gazdasági környezetben úgy tűnik, hogy bizonyos esetekben jobban megéri saját szerver-helyiséget kialakítani, mint drágán helyet bérelni egy hoszting cégnél. Legalábbis a jelenlegi, négyzetméterre vetített bérleti költségek mellett egy ilyen beruházás 4-5 év alatt megtérülhet.

A hoszting szolgáltatások egyre drágábbak és egyes elemzések alapján mintegy kétévente megduplázódnak. A modern datacenterek szerverei drága épületekben, hagyományos, nagy-telejesítményű légkondicionáló berendezések segítségével klimatizált termekben tudnak csak működni. Egészen egyszerűen azért, mert ezek az épületek eleve így lettek kialakítva. Akkoriban még nem kellett megküzdeni az energiaárak emelkedésével és nem számoltak alternatív hűtési rendszerek utólagos beépítésével sem.
A megoldás az egyszerűség jegyében és légkondicionálók kizárásának feltételével valósult meg.

 A passzív hűtésű szerverek által felmelegített levegő felfelé igyekszik

A szerverek által termelt hő által felmelegített levegő minden külső behatás nélkül felfelé emelkedik, ha nem állja útját a plafon. Ez a légmozgás önmagában még nem elég ahhoz, hogy kellően lehűtse az alkatrészeket, mert ha nem vezetjük el a felmelegedett levegőt a szerverektől, akkor ez egész környezet felmelegszik és a folyamat megáll.

A szervereket hűtő levegő gyorsabb áramoltatása passzív módon is elérhetőAz hőelvezetésnek eddig általában két alapvető módszerét alkalmazták, az egyik a költséges és nagy fogyasztású légkondicionálók, illetve különböző hőcserélőkön keresztül vagy közvetlenül felhasználva az épületen kívüli külső, viszonylag hideg levegőt. A hatékonyságot lehet ugyan fokozni, de a légáramoltatáshoz szükséges ventilátorok még mindig sok áramot fognak fogyasztani.

A passzív hűtésnek is megvannak azonban a buktatói.

Az áramlás fokozásához kéményhez hasonló kürtőket kell kialakítani, vagy olyan épületrészeket felhasználni, amelyek képesek akadálytalanul a magasba vezetni a felszálló melegebb levegőt.  

Nem véletlenül bizonyult ideális helyszínnek pl. egy régi, használaton kívüli épület felvonója. A liftaknán távozó meleg helyére beáramló levegőt pedig átvezették a mindig hűvösebb alagsoron, ezzel is fokozva a "huzatot", növelve a hatékonyságot.

Annak érdekében pedig, hogy a légáramlás ne lassuljon jelentősen de por se érje a szervereket, nagy áteresztő felületet kellett kialakítani a légszűrőkből. Továbbá bejövő és a kimenő nyílást a lehető legtávolabbra téve megakadályozták, hogy a felmelegített levegő akár csak részben is visszaáramoljon és keveredjen a hűvös levegővel. Mindezeket az akadályokat kiküszöbölve, célszerűen kialakított légtereléssel sikerült létrehozni több ilyen projektet is.