Olcsó VPS vagy optimalizált tárhely szolgáltatás? Virtuális szerver saját felelősséggel...

Olcsó VPS szolgáltatást vagy optimalizált tárhelyet válasszunk?A legtöbb honlapokkal, cms-rendszerekkel foglalkozó vállalkozás többsége kézenfekvő és költséghatékony megoldásként választja az elérhető tárhelyszolgáltatások valamelyikét. Ugyanakkor egy jól működő vállalkozás esetében a növekedés megállíthatatlan és fel kell készülni az átlagosnál lényegesen nagyobb időszakos terhelésekre. Egyszóval egy költséghatékony, de egy nagyobb erőforrás fölötti ellenőrzést lehetővé tevő virtuális szerver (VPS) szolgáltatásra van szükség.

Miért érdemes VPS-re váltani? Hatékonyabb és olcsó VPS a megoldás?

Az általános PHP/MySQL szolgáltatást magában foglaló web-tárhelyek viszonylag olcsón elérhetőek és néhány mérsékelt látogatottságú weboldal kiszolgálására teljesen megfelelnek.

Azonban napjainkban egy honlap/blog látogatottsági adatait nem lehet nagy biztonsággal előre megjósolni. Nem ritka ugyanis az az eset, amikor valamilyen oknál fogva a közösségi oldalaknak köszönhetően nagyon sokan belinkelnek egy-egy posztot és a látogatottság (és ezzel együtt a kiszolgáló terhelése) soha nem látott mértéket ér el. Nem megfelelő erőforrás-gazdálkodás esetén a tárhelyszolgáltató nem tud mit kezdeni a nem várt terheléssel és átmenetileg le is tilthatja az adott weboldal elérhetőségét. Egyrészt a megnövekedett adatforgalom többletköltséggel jár, másrészt a szolgáltató ha nincs felkészülve jelentős erőforrás-átcsoportosításra, akkor a többi tárhely-előfizető érdekében korlátozhatja bizonyos web-oldlak elérhetőségét.

Az ilyen problémák elkerüléséhez alapvetően két út vezet, az egyik a saját (dedikált) szerver, amely egy kicsit költségesebb, illetve a viszonylag olcsó VPS.

A VPS szolgáltatás esetében egy olyan környezetben működtethetjük a szolgáltatásainkat illetve a webszervert, amely teljes egészében a mi ellenőrzésünk alatt van. Ezzel együtt természetesen a felelősség is a miénk, ha valamit elrontunk, akkor azt csak saját magunkon kérhetjük számon.

Egy virtuális szervert a teljes körű hozzáférésnek köszönhetően sokkal jobban tudjuk optimalizálni a futó alkalmazásainkat, újabbakat telepíthetünk és tesztelhetjük, finomhangolhatjuk azokat.

Optimalizált virtuális szerverrel gyorsabban reagálhatunk a kihívásokra.

Ha valóban értünk hozzá, akkor sokkal biztonságosabbá is tehetjük szerverünket, mint az egyébként egy átlagos telepítésekre jellemző. A biztonság terén sosem lehetünk elég óvatosak és érdemes a lehető legjobb megoldásokat választani, hogy egy esetleges nagyobb problémát időben megelőzzünk.

Mielőtt a szolgáltatások virtuális szerverre történő költöztetése mellett döntünk, mindig vegyük figyelembe, hogy lényegesen nagyobb szakértelemre lesz szükségünk az üzemeltetéshez. Ha ezt tudjuk vállalni, vagy van megfelelő szakember (rendszergazda) aki segít, csak akkor érdemes belevágni. Mindig érdemes olyan szolgáltatót is megkérdezni aki egyedi igényekre szabott, rugalmas tárhely-szolgáltatást is biztosít.

Érdemes optimalizálni a virtuális szerverünket a költséghetékonyabb működésért.

Ha sikerül jó kommunikációt kialakítani a szolgáltatónkkal, akkor az esetek többségében a szolgáltatások bővítésével és optimalitásával meg tudjuk oldani a problémát és nem lesz szükség saját szerver üzemeltetésére.