Hagyományos szerver és az olcsó VPS megoldások hatékonysági versenye

Hagyományos szerver és az olcsó VPS között hatékonyságban is van különbség.Minden szerver üzemeltető törekszik a hatékonyságra bár ezalatt nem csak az energiahatékonyságot kell érteni. Egy igazán hatékonyan működő szerver rendkívül jól optimalizált kell legyen, a rendelkezésre álló teljesítmény és kapacitás kihasználása kapjon zöld utat a pazarló üresjárat helyett.

Természetesen a redundanciáról és tartalék erőforrásokról sem szabad megfeledkezni, mindezt pedig úgy menedzselve, hogy az ügyfelek kényelmesen és gyorsan tudjanak hozzáférni a szolgáltatásokhoz, azok paramétereit változtatni, bővíteni.

Ami azt illeti a virtuális szerverek világa is hasonló törvényszerűségek alapján működik, mint egyes piaci szereplők, kis cégek, vállalatok, állami intézmények stb. A kulcs pedig a hatékonyság, ebben az esetben a szerverek, illetve a virtuális szerverek hatékonysága. Tehát a maga szintjén mindegyik törekszik a hatékonyságra mind saját működését, mind a gazdasági hatékonyságot alapul véve.

Költséges saját szerver vagy olcsó VPS? Amit mérlegelni érdemes.

Minden döntés-előkészítésnek azzal kellene kezdődnie, hogy milyen problémákat old meg egy szerver illetve milyen szinten kell megoldja azokat. Kérdéses az is, hogy milyen előkészületeket kell megtenni ahhoz, hogy az elvárt szinten, tehát biztonságosan fenn lehessen tartani a működését, a szerver által nyújtott szolgáltatások ne szenvedjenek kiesést.

A jól menedzselt olcsó VPS megoldás valóban hatékony.

Ezek az előkészületek jelenthetik egy tartalék rendszer kiépítését, alternatív internet-kapcsolatot, biztonsági mentéseket, valamilyen monitoring rendszert, önellenőrző helyi vagy távoli szkripteket. stb. Egy cselekvési tervet arra az esetre ha lépéseket kell tenni hardveres vagy szoftveres probléma esetén.

Talán hihetetlen, de a legtöbb helyen nincs ilyen terv vagy "ismeret", legfeljebb csak egy telefonszám. Pedig belátható, hogy az igazán hatékony üzemeltetéshez a hibaelhárításon túl a problémák megelőzése legalább olyan fontos, ha nem fontosabb kellene, hogy legyen.

Ezzel szemben egy virtuális szerver, egy igazán megbízhatóan működő virtuális szerver már elválik a fizikai környezettől. Ez azt jelenti, hogy külön részleg foglakozik a fizikai szerverek üzemeltetésével és karbantartásával és külön szakemberek a virtuális szerverek menedzselésével. A kettő fizikailag, földrajzilag is történhet külön helyen. Tehát a fizikai jellegű problémák a VPS szolgáltatást megrendelő ügyfélnél már nincsenek jelen.

Az olcsó VPS megoldás azt is jelenti, hogy a szerver hátteret a szolgáltató biztosítja.

A szolgáltató feladata és felelőssége a folyamatos működés biztosítása. Ha ehhez még hozzávesszük azt, hogy a legtöbb szoláltatás ellátásához egy viszonylag olcsó, az "olcsó VPS" kategóriájába tartozó szerver is megfelel, akkor az előnyök nyilvánvalóvá válnak a jelenleg elterjedt hagyományos szerveres megoldásokhoz képest.