UPS – VPS? Az energiahatékonysági verseny áldozatai lehetnek a szünetmentes tápegységek.

Olcsó VPS megoldás és szerver-akku segítségével kiválthatható a központi UPSLegalábbis a datacenter megoldások területén, hiszen az órási akkumulátorok sok helyet foglalnak, drágák és egy idő után elhasználódnak ezért néhány évente le kell cserélni őket.

A kérdés csak az, hogy az eddig nélkülözhetetlennek hitt eszközöket milyen módon sikerül kiváltani, méghozzá lényegesen olcsóbb és energiahatékonyság szempontjából is kedvezőbb megoldásokkal?

Az adatközpontok szünetmentes tápegységeinek feladata és működése elsősorban arra az időszakra korlátozódik, amikor a hálózati áram szolgáltatás valamilyen oknál fogva váratlanul megszűnik és kell egy kis idő, amíg a tartalék generátorok beindulnak. Tehát elsősorban a szerverek és a hálózati eszközök zavartalan működését hivatottal ellátni, míg a kisebb, elsősorban otthoni és irodai használatra szánt egységek arra a pár perces időszakra biztosítják az áramot, amíg a felhasználó elmenti munkáját, illetve a számítógép biztonsággal leállítható.

A nagy központi UPS helyett lokális szerver-UPS a megoldás + olcsó VPS hosting

A legnagyobb szerver-park tulajdonos vállalatok újragondolták a kérdést és arra az elhatározásra jutottak, hogy a nagy, központi UPS-ek ideje lassan lejár. A jövőben közvetlenül a szerverekben elhelyezett akkumulátorok fogják megoldani ezt a problémát. Egyrészt helytakarékossági okokból, másrészt a feszültségátalakítókat (konvertereket) megkerülve lényegesen javítható az energiahatékonyság.

A szerver-akku nem új koncepció, de egyelőre még nem egy elterjedt megoldás.

A hagyományos, tehát beépített szünetmentes áramforrással nem rendelkező szervereket pedig idővel virtuális szerverekkel váltanák ki. Az olcsó VPS megoldások egyéb okokból is egyre inkább elterjedtebbek lesznek. Ennek a megoldásnak a másik nagy előnye, hogy kevésbé válik szükségessé a szerverek centralizálása, a központi UPS-től való függetlenedés sokkal elosztottabb és szétszórtabb hálózatok kialakítását teszi lehetővé.

Egy olcsó virtuális szerver a megfelelő automatikus mentési beállításokkal és redundáns infrastruktúrával gyakorlatilag az ügyfelek számára a legmegbízhatóbb és leggazdaságosabb megoldást jelentheti.