Zöld Szuperszámítógép olajhűtéssel és hatékonyabb energiagazdálkodással

Olajhűtéses szerver szuperszámítógépSzámos osztrák egyetem összefogásából született meg VSC-3 (Vienna Scientific Cluster 3) a mintegy 32000 processzormaggal rendelkező szuperszámítógép! Nem csak számolási teljesítménye méltó az elismerésre, hanem meglehetősen komoly energiagazdálkodással is rendelkezik.
 A VSC-3 lehetővé teszi tudományos számítások elvégzését a legkülönbözőbb tudományos területeken, a részecskekutatástól kedve a meteorológiai modellezésig. Megtervezésekor a legfontosabb szempont mégis az energiahatékonyság volt, a lehető legkisebb környezetre gyakorolt hatás elérése. Elsősorban ezért is döntöttek a szakemberek egy speciális olajhűtés kialakítása mellett.

A szuperszámítógép teljesítménye és áramfogyasztása - Tflop/kW

A mintegy 2020 egyenként 16 db processzort tartalmazó egységek összekapcsolásából álló gép több mint 600 teraflop számítási teljesítményre képes. Ez azt jelenti, hogy egy másodperc alatt mintegy 600 trillió műveletet tud elvégezni.

Ami az áramfogyasztást illeti a VSC-3 körülbelül 540 kilowattot fogyaszt (0.8 kW /Tflop/s), ami önmagában soknak tűnik, de ha figyelembe vesszük, hogy az elődje (a VSC-2) 2.3 kilowattot használt fel egy teraflop számítási teljesítményhez, akkor már jelentős hatékonyság növelésről beszélhetünk.

 

Szerver áramfogyasztás csökkentése olajhűtéssel

A megoldás: az áramfogyasztás csökkentése olajhűtéssel

Az energiahatékonyság növeléséhez elengedhetetlen volt a hagyományos, viszonylag nagy fogyasztású ventillátoros léghűtés kiváltása olajhűtéssel. A tartályok amelyekbe a processzorok vannak merítve, mintegy 35 tonna paraffinolajat tartalmaznak. Az olaj viszonylag jól vezeti a hőt, ami azt jelenti, hogy a processzorok által termelt nagy hőmennyiséget viszonylag gyorsan és hatékonyan el lehet vezetni. További előnye, hogy a léghűtéssel szemben, magát a géptermet sem kell különösebben hűteni.

Processzorok vagy grafikus kártyák: a kompatibilitás vagy teljesítmény a fontosabb?

A VSC-3 nehezen összehasonlítható a mostani legnagyobb teljesítménnyel rendelkező szuperszámítógépekkel.  

hatékonyabb hűtés az olajhűtés
A különbség abból adódik, hogy a top szuperszámítógépek gyakorlatilag grafikus kártyákból építkeznek, míg a VSC-3 esetében fontos volt, hogy a már meglévő tudományos programkódokkal kompatibilis processzorokat használjanak. Számos tudományos területen fogják alkalmazni és fontos, hogy mindenki hozzá tudjon férni az erőforrásokhoz általános alkalmazásokat használva. Tehát a VSC-3 ról igazán elmondható, hogy kifejezetten tudományos közösségek igényeire van szabva az együttműködést és energiahatékonyságot szem előtt tartva.