Mit érdemes mérlegelni a VPS szolgáltatás megrendelése előtt?

A virtuális szerver szolgáltatást az igények alapján célszerű tervezni.Nagyon sok leírásban, fórumokon, szakmai oldalakon stb. megjelennek írások virtuális szerverekkel kapcsolatban, de ezek szinte kivétel nélkül szakembereknek szólnak.
Egy átlagos cégvezető vagy döntéshozó hogyan tud eligazodni a sok szaknyelvi rövidítés és paraméter között? Mi fogja a "vevőt" meggyőzni, hogy a megfelelő VPS szolgáltatást válassza?

Mit jelent, milyen előnyökkel jár számomra egy VPS (virtuális szerver) szolgáltatás a meglévő fizikai szerver üzemeltetéséhet képest? Hogyan hat mindez a környezetünkre, hogyan segít csökkenteni az energiafelhasználást és ezáltal a káros-anyag-kibocsátást? stb. - Tehetné fel bárki a kérdést, aki valamilyen "hagyományos" saját szerver-megoldást használ.

A legtöbb előfizető, amikor valamilyen szerver alapú szolgáltatással találkozik, általában viszonylag egyszerűen használható szolgáltatásra gondol. E-mailezés, ami kiegészülhet webmail felülettel, valamilyen honlap tárhely, ahol pl. egy cms-rendszer működik, fájlok feltöltése stb.

A kérdés csak az, hogy melyek azok a dolgok amelyeket mérlegelni kell, ha saját VPS szolgáltatásban gondolkodunk? Van e olyan szakember a környezetünkben aki tanácsot tud adni és el tudja majd látni a rendszergazdai feladatokat?

- Milyen operációs rendszert lesz célszerű használni?

- Érdemes e használni valamilyen web-alapú konfigurációs rendszert a szerver menedzseléséhez? Milyen kockázatokkal jár mindez?

- Hogyan tudjuk finomhangolni a rendszert akár fokozott teljesítmény, akár a nagyobb biztonság a cél?

- Milyen szolgáltatásokat szeretnénk futtatni a virtuális szerveren? (pl. webszerver, mailszerver, SQL adatbázis-szerver, stb.)

- Milyen tűzfalat, általában milyen biztonsági beállításokat alkalmazzunk?

- A biztonsági mentéssekkel kapcsolatban milyen megoldást alkalmazzunk?

Természetesen ezek csak általános feladatok, az ideális az, ha nincs két egyforma virtuális szerver, mert mindegyik a célfeladatának megfelelően van optimalizálva.

A virtuális szerver beállításai parancssorból és részben webes felületről is elérhetőek.

A fentiekből talán látszik, hogy a feladat nem is olyan egyszerű, mert mindig az elérni kívánt célból, vagyis az ügyfelek igényeiből kell kiindulni.

A tapasztalataink alapján az esetek többségében a legtöbb ügyfélnek valójában nincs szüksége saját szerverre, legyen az akár fizikai vagy virtuális, csak megfelelő, személyre szabott szolgáltatásra.