Miért éri meg VPS szolgáltatásra váltani fizikai szerverek üzemeltetése helyett?

Adatok és alkalmazások migrálása VPS -re. (virtuális szerverre)Jó néhány vállalkozás még mindig döntés előtt áll, hogy érdemes e átköltöztetnie meglévő fizikai szervereit, pontosabban az azokon futó operációs rendszert és alkalmazásait egy-egy virtuális (VPS) szerverre?

A szerverek feladata általában fájlok hostolása és olyan alkalmazások futtatása amelyek pl. adatbázisokból kérdeznek le adatokat vagy tárolnak, dokumentumokat, logokat, fájlokat továbbítanak pl. email formájában stb. Egy szerver tehát lehet nagyon sokoldalú, többféle feladatot is elláthat egyszerre.

Ugyanakkor a gyakorlat azt mutatja, hogy az egyszerűbb hibaelhárítás és adminisztráció érdekében a különböző alkalmazásokat fizikailag is külön szervereken szeretik futtatni a rendszergazdák. Így lesz egy vállalkozásnak mail-szervere, web-szervere, egyéb speciális feladatot ellátó szervere vagy szerverei.

Az eredmény egy kibővített szerverpark, amely pl. egy adatközpontban elhelyezve (kolokáció) már tetemes bérleti díjat von maga után. Mindenesetre talán ez a megoldás a legkevésbé környezettudatos, mert ahány szerver annyiszor több áramfogyasztás és persze fizikai-hibalehetőség is.

Olcsó VPS - avagy miért éri meg virtuális szerverre migrálni a fizikai szervereket

A virtuális szerver szolgáltatás több szempontból is más, egyrészt környezettudatosság szempontjából igyekszik maximálisan kihasználni a modern processzorok számítási és virtualizálást támogató képességeit, vagyis ezáltal optimálissá válik az energiafelhasználás.

Előbb-utóbb érdemes minden alkalmazást virtuális szerverre migrálni.

Másrészt gazdasági szempontból gyakorlatilag megszűnik az energiapazarlás, ezért az áramszámla is kevesebb lesz. Nem is beszélve ha adatközpontban bérelt valaki helyet a szerverei számára akkor a virtualizációval tetemes "helyet" szabadíthat fel, így az adatközpont helybérletre fordított összeg jelentősen lecsökkenthető.

A VPS szolgáltatás valóban egyszerűbb?

Adminisztrációs szempontból pedig, mivel ugyanazon a fizikai gépen futó virtuális szerverek jól elkülöníthetőek és külön-külön adminisztrálhatóak ezért a rendszergazda munkája valamelyest egyszerűsödik. A fizikai hálózat lényegesen egyszerűbbé válik ezért a hibalehetőségek is lecsökkennek.

A VPS adminisztrációja egyszerűsödik így olcsóbbá is válik az üzemeltetése.

Általános módszer, hogy egy vállalkozás fizikai szerverét, vagy szervereit átköltöztetik (migrálják) több virtuális szerverre és így az egyes virtuális szerverek mint egy-egy külön egység működnek, saját operációs rendszert futtatnak és egyedileg adminisztrálhatóak.

Sok vállalkozás kezdetben csak egy-egy kisebb szolgáltatás számára bérel VPS-t, pl. mail-szervert, vagy webszervert üzemeltet egy bérelt virtuális szerveren és a tapasztalatoknak megfelelően ütemezi a további migrációkat. Ez egy jó módszer és ahogy a módszer egyre több vállalkozás számára beválik, úgy csökkennek az árak, hiszen ezen a területen is egyre nagyobb a verseny.