Energia-stratégia a szervereket érintő váratlan áram-kimaradások kezelésére

Áramszünet a szerver-teremben alternatív áramellátás nélkül kész rémálomA dolgok jelenlegi állása szerint ha Európában gondok adódnának az energiaellátással az nagyon érzékenyen érintené a datacentereket (is). Mivel a modern gazdaság elképzelhetetlen szerverek nélkül, ezért a mindennapi életünkre is sötét árnyékot vetne a kiesésük.

Eddig az volt a cél, hogy lehetőleg széndioxid kibocsátás mentes és megújuló energiatermelés lásson el hosszú távon minden fogyasztót, de hála az oly sokat szidott politikának, már annak is örülnénk ha nem kellene aggódnunk az áramellátás miatt.

Amióta Európa és Oroszország viszonya "bonyolultabbá vált" látszólag senki nem figyelmeztetett az esetlegesen kieső orosz gázimport következményeire.

Az energia illetve annak ára stratégiai fontosságú, különösen a datacenterek számára. Hiszen ha az elektromos áram ára emelkedik, úgy növekszik a datacenter üzemeltetési költsége is. A kérdés, hogy képesek a például a németországi, korábban már bezárásra jelölt szénerőművek felvenni a versenyt egy szükséghelyzet esetén akár az atomenergiával, akár a gázerőművekkel? Nem biztos.

A tartalék áramellátás egy szerver-teremben kulcsfontosságú

Sok datacenter üzemeltető cég ítéli túlságosan biztosnak és garantálnak a megfelelő áramellátást, holott ennek egyre kevésbé van reális alapja. Napjaink informatikai struktúrájára jellemző, hogy ma leáll az áramszolgatatás, akkor ez üzleti élet is megáll... és mivel a társadalmunk túlságosan a gazdaságra épül ezért egy ilyen leállásnak nagyon kellemetlen következményei lehetnek.

Biztonságos tartalék áramellátás a szerver-teremben

Új kihívás előtt állnak tehát a datacenterek, fel kell készülniük és tudniuk kell kezelni váratlan, akár hosszan elhúzódó áramkimaradásokat is. Már a tervezésnél figyelembe kell venni alternatív áramforrásokat, redundáns betáplálási útvonalakat. Ez olyan fontos (ha nem fontosabb), mint a szerverpark megfelelő konfigurálása és karbantartása.

Ha nincs áram, akkor szolgáltatás sincs - ez tényleg ilyen egyszerű.