A megújuló energiaforrások terjedésével a datacenter akkumulátorok is új kihívás előtt állnak

Halózatba kötött energiatárolást nagy-kapacitású akkumulátorok biztosítjákAhogy egyre inkább terjed a megújuló energiaforrások adatcenterek által történő felhasználása, úgy kényszerülünk felülvizsgálni az eddigi energiatárolási rendszereket. A szél és napenergia természetéből adódóan nem áll rendelkezésre állandóan, ezért azt megfelelő módon tárolni kell, - illetve kellene -, ha nem mutatkozna óriási hiány az energia-tárolási megoldások piacán.

Szerény becslések szerint is az akkumulátorokkal történő nagy-teljesítményű energiatárolási megoldások üzleti lehetőségei sosem látott növekedés előtt állnak.

A számok tükrében, jelenleg mintegy kb. 0.5 gigawatt éves bővülési ütem kevesebb mint 3 éven belül legalább 6-7 gigawattra fog növekedni, hosszabb távon pedig 40 GW -ra évente. (2020 környékére)

Azokban az országokban, ahol már döntés született a hagyományos, beleértve a nukleáris erőművekről történő átállásról megújuló "tiszta energiára", ott mindenképp szükségessé válik hálózatba-kapcsolt energiatároló létesítmények megépítése. Ez a lépés elsősorban Németország és Japán akkumulátor-iparát fogja nagyobb mértékben fellendíteni, de természetesen más, előrelátó államok sem szeretnének lemaradni.

A szerverek szünetmentes és áthidaló akkumlátorai csak rövid ideig tuják működtetni a rendszert

A nagyobb energiát felhasználó létesítmények úgy mint a datacenterek pedig igyekezni fognak saját maguk megoldani a zavartalan áramellátásukat. A szél és napsütés mentes időszakokat áthidalni képes nagyobb kapacitású akkumulátorok beszerezése néhány helyen már nem számít újdonságnak.

Sok ígéretes kutatás van folyamatban cink-levegő, cink-vas, folyékony sók vagy folyékony fém alapú, nagy teljesítményű akkumulátorok gyártására vonatkozóan, senki sem tudja igazán, hogy mely technológia lesz a nyerő. Ami egyelőre a legbiztosabbnak látszik, az a lítium-alapú akkumulátorok terjedése, mely technológia a piac legalább kétharmadát uralni fogja.

A szerverek áramfogyasztása erős és megbízható hálózatot tesz szükségessé

Bár egy ilyen viszonylag új piacon nagyon nehéz korrekt előrejelzéseket adni, az mindenképpen biztos, hogy a hálózatba kötött, nagy-teljesítményű energiatárolási megoldások piaca követni fogja a megújuló energiaforrások egyre bővülő alkalmazását. Mindez pedig elsők között fogja érinteni a szerver-hoszting vállalkozásokat is.