SSD tulajdonságai és előnyei a winchesterhez képest

Az SSD egy olyan, mozgó alkatrész nélküli adattároló eszköz, ami félvezetős memóriában tárolja az adatot, azt hosszú ideig megőrzi külön áramforrás nélkül is. (kikapcsolt állapotban) Mivel nincs benne mozgó alkatrész, így a hagyományos winchesterrel szemben szinte teljesen érzéketlen a rázkódásra, ütődésre stb. csendesebb és sokkal gyorsabb. Ezen kívül az energiafogyasztása is töredéke a hagyományos merevlemezekének.

Az SSD néhány előnye:

Több, mint 100-szor nagyobb sebességre képesek, gyorsabb hozzáférés az adatokhoz , gyorsabb boot-olás, gyorsabb írás, olvasás.

Az SSD jelentősen kevesebbet áramot fogyaszt és ebből következően melehetősen kevésbé melegszik, ami különösen a mobil eszközöknél jelent nagy előnyt.

Az SSD súlya lényegesen kisebb, mint a winchesteré, illetve ennek megfelelően előállításához nem kell nagy mennyiségű fémet felhasználni, pl. alumínium, acél, réz.

Az SSD működése teljesen hangtalan.

Talán az egyedüli hátrányuk a viszonylag magas áruk, ezért elsősorban olyan számítógépekben találjuk meg őket, ahogy az átlagosnál fontosabb a rendszer gyors működése és alacsony energiafogyasztása és tulajdonosaik hajlandóak ezért magasabb árat is fizetni.