Erőmű katasztrófa ellen? A vízben oldott metán kitermelése.

metán-erőműÁltalában az erőművek okozzák a katasztrófákat és nem a kifejezetten katasztrófák megelőzése céljából építik őket. Úgy látszik, most ez a trend is megváltozhat.

A ruandai Kivu Tó csendes vize alatt hatalmas és halálos metán és széndioxid tározó található. Ruanda igyekszik is kitermelni a gázt, egyrészt, hogy megmentse a lakosokat a veszélytől, másrészt pedig hogy szert tegyen egy jövedelmező energiaforrásra.

A tervek már elő vannak készítve olyan mennyiségű gáz kiszivattyúzásához amely megduplázná az ország elektromos áram termelési képességét, ugyanakkor nagyban csökkentené az esélyét egy súlyos természeti katasztrófának.

A Ruanda és Kongó határát is elérő tó olyan nagy mennyiségű oldott gázt tartalmaz, hogy ha hirtelen felszabadulna "limnikus kitörés" formájában az súlyos katasztrófához vezetne.

(A limnikus kitörés ritka természeti katasztrófa, a szén-dioxid feltörése mély vizű tavakból, amely megfojtja a környéken élő embereket és állatokat, sőt szökőárt is okozhat.)

A Nyos-tó és a Monoun-tó korábbi kitörései nagy veszteséget okoztak emberéletben, a sokkal nagyobb Kivu-tó pedig potenciálisan veszélyes a környékén élő két millió emberre és az élővilágra.)

A széndioxid és metán koncentrációja olyan magas, hogy a felszabaduló metán akár be is robbanhat ezzel egy hatalmas széndioxid-hullámot elindítva, mely minden lélegző élőlényt, így az embert is elpusztítaná a tó környezetében.

gázok a Kivu-tó vizében

Jelenleg a tó "stabil" állapotban van, de nem lehet tudni, hogy ez meddig marad így. Kutatók szerint a meglehetősen veszélyes metán kitermelése az egyik módja, hogy továbbra fenntartsák ezt az állapotot.

Jelenleg is működik egy kb. 2 megawatt teljesítményű erőmű amelyet a tó metánjából üzemeltetnek, de a keleti partján tervezik egy lényegesen nagyobb teljesítményű megépítését. Bővíteni szeretnék azon háztartások számát akik hozzáférhetnek az elektromos áramhoz, illetve olcsóbbá is kívánják azt tenni. Nem mellékesen csökkentve környezetet veszélyeztetettségét.

A kitermelés egy platform segítségével történne, de pl. az olajkutakkal ellentétben nem igényel semmiféle fúrást. A működési elvének lényege, hogy a tó mélyebb rétegeiből kiszivattyúzott vízből amint a felszínhez közeledik, az alacsony nyomás miatt felszabadul az addig oldott állapotban lévő gáz. Természetesen a metán és a széndioxid elválasztásra kerül. A metánt egy part menti erőműbe vezetik a széndioxidot pedig visszajuttatják a tóba. A tó élővilágát egyébként az eljárás egyáltalán nem zavarja meg és nem is károsítja.

Az első fázisban 25 a későbbiekben pedig 100 megawatt elektromos energiát kívánnak előállítani a tóparti metánerőműben.

Utánpótlás bőven van, hiszen a mintegy 2370 négyzetkilométeres tó becslések szerint mintegy 60 milliárd köbméter oldott metánt tartalmaz.