A virtuális szerver nagy lépés a környezettudatosság felé, de egy olcsó VPS még messze nem az út vége.

A környezettudatos és olcsó VPS csak az első lépés az optimális megoldás felé.Az utóbbi időben egyre nagyobb különbségek mutatkoznak a szerver-szolgáltatások piacán. Ez azt is jelenti, hogy egyre nagyobb a szakadék a környezettudatos és az abszolút pazarló megoldások között.

Ezért érdemes a körülményeket, az üzemeltetési környezetet is tanulmányozni egy kicsit, mielőtt szolgáltatást választunk!

Mitől lesz egy virtuális szerver valóban olcsó és még környezetbarát is?

Logikusnak tűnne, hogy az IT illetve szerver-szolgáltatásokkal foglakozó cégek valamilyen szinten kommunikáljanak az ügyfeleikkel arról, hogy az ő megoldásuk mitől környezettudatos, mit tesznek azért, hogy "zöldek" legyenek a konkurenciához képest. Ráadásul mindezt úgy kellene tenniük, hogy az ügyfeleik meg is értsék az üzenetet.

Sajnos az ilyen szintű kommunikáció még napjainkban sem általános, holott egyre többen ismerik fel, hogy az emberi élet feltételei globális szinten veszélyeztetve vannak.

Milyen információk birtokában érdemes dönteni a VPS szolgáltatás megrendelése mellett?

Az egyik legfontosabb mérőszám az energiafelhasználás hatékonysága, vagyis ez egy arányszám, hogy a felhasznált teljes energiához képest mennyit fordít a szolgáltató a szerverek és hálózati elemek üzemeltetésére és mennyit egyéb "járulékos" fogyasztókra úgy, mint hűtés, világítás stb.

A virtuális szerverek segíthetnek csökkenteni a szerverek energia-igényét.

A hűtés módja nagyban meghatározza, hogy milyen kategóriába kerül egy adatközpont, mert létezik nagy teljesítményű klímaberendezésekkel történő hűtés és a külső levegő segítségével történő hűtés. Természetesen az utóbbi sokkal kedvezőbb, mivel ebben az esetben csak a ventilátoroknak kell az áram. Nem meglepő, hogy előszeretettel költöztetik a szervereket hűvösebb éghajlatú országokba.

A hűtés szabályozhatósága és optimális szinten tartása szintén elvárás, ha valódi környezettudatosságról beszélünk. Teljesen értelmetlen és pazarló "túlhűteni" a szervertermet, ez csak kidobott pénz (és elpazarolt energia), ami soha nem fog megtérülni.

Tehát nem is olyan egyszerű jó VPS szolgáltatót választani! Pedig a szerverterem energiahatékonysága és a fizikai szervereken futó virtuális szerver-szolgáltatások díja szoros összefüggést mutat. Természetesen a szolgáltatás minőségét még sokkal összetettebb körülmények is befolyásolják úgy, mint a szoftveres környezet optimalizálása stb. A rendelkezésre-állás, biztonság stb.

Az energiahatékonyság egyre fontosabb a VPS-szolgáltatás esetében is.

Ami biztos, hogy a energiahatékonyság és ebből következően a természettudatosság terén bőven van még "tartalék".