környezetbarát adatközpont

SGI - folyadékhűtéses szerver. Egy lépéssel közelebb a zöld adatközpont megvalósításához.

Az SGI folyadekhutes szerver vezethet el a zöld adatközpont megvalósításához.A Silicon Graphics mindig is számítógépei kiváló teljesítményéről és megbízhatóságáról volt híres, most azonban forradalmasíthatja az egész szerverpiacot. Egy új szuperszámítógépet helyeztek üzembe, mely teljes egészében hűtőfolyadékba merítve működik. A speciális folyadékot a 3M fejlesztette ki és a Novec nevet adták neki

Az SGI (Silicon Graphics International Corp.) kísérletének lényege, hogy hogyan lehetne drasztikusan csökkenteni az áramfogyasztást az adatközpontokban. A Novec olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek lehetővé teszik, hogy az áramkörök károsodás nélkül működjenek benne, ugyanakkor hatékony hűtőközegként is funkcionáljon.

Adatközpont fejlesztése és üzemeltetése energia és költséghatékony hűtés mellett

Az adatközpont üzemeltetés kulcskérdése a hatékony hűtésA modern gazdaság (talán túlságosan is) függ a megbízható informatikai infrastruktúrától, a kiszolgáló számítógépek vagyis a "szerverek" stabil működésétől. A szerverek ideális "élőhelye" pedig az optimálisan kialakított adatközpont (datacenter). Itt mindennek adottnak kell lennie a sokszor energiaéhes számítógépek számára, úgy mint a terhelhető elektromos hálózat, megfelelően alacsony páratartalom és hőmérséklet, pormentesség stb.

Természetesen ezt az adatközpontokat üzemeltető szakemberek is felismerték, de ennek ellenére szinte minden adatközpontban előfordulnak bizonyos apróbb hibák vagy olyan kihagyott lehetőségek amelyekkel javítani lehetne a hatékonyságon.

Egyre növekvő igény mutatkozik a gazdaságos és környezetbarát adatközpontokra

Energiahatékony és környzetetbarát adatközpont a jövő adatközpontjaAz okos-telefonok, tabletek, okos TV és az "okos mérők" illetve okos hálózatok elterjesztésével jelentősen megnövekedett a hálózati adatforgalom. Ezzel párhuzamosan a tárhely igények is meredek növekedést mutatnak. A kérdés az, hogy az adatközpontok lépést tudnak e tartani a növekvő igényekkel?

Az biztos, hogy az adatközpontok gyors bővülése mind a létesítmények számában, mint négyzetméterben kimutatható. Márpedig minden egyes új datacenternek igen jelentős áramellátási és hűtési igényekkel kell szembenéznie.