Létezik iPod vírus?

A McDonalds Japan nyereménykészülékei után most az Apple iPodjain találtak kártevőket. Az amerikai vállalat közleményben kért elnézést a felhasználóktól, de egyúttal a Microsoftot támadta.

( iPod vírus ?)

"Nagyon dühösek vagyunk, amiért a Windows nem ellenállóbb a vírusokkal szemben és magunkra is haragszunk, amiért ez megtörténhetett" - áll többek között az Apple hivatalos közleményében. Az iPodokra a W32/RJump nevű, a RavMonE.exe fájlt használó nevű vírus került fel, amelyik a számítógépek megfertőzése után hátsó kaput nyit a támadóknak. A kártevő ezenkívül képes az USB-portra csatlakoztatható külső merevlemezek, illetve az USB-kulcsok megfertőzésére is.

Az ügyben csak a régebbi iPod készülékek érintettek és azoknak is csak körülbelül az egy százaléka. Eddig összesen 25 esetben érkezett bejelentés az Apple központjába vagy képviseleteihez. A vállalat mindenesetre segítségképpen megjelentette a vírus eltávolításának menetét is.

A Pressetext hírügynökségnek nyilatkozó Graham Clueley, a Sophos számítástechnikai biztonsági cég szakértője szerint ez rövid időn belül immár a második ilyen eset, hiszen mint ismeretes, néhány nappal ezelőtt a McDonalds Japan nyereményakcióját árnyékolta be egy hasonló baki.

A fertőzésért az iPodok gyártásában résztvevő egyik cég egyik Windows operációs rendszert futtató számítógépe lehet a felelős, ezt támasztja alá, hogy a Macintosh számítógépek, illetve maga az iPod is elvileg immunisak a fertőzés ellen. Clueley elmondta: minden rend­sze­re­sen frissített vírus­irtó és más biztonsági szoftver képes a kártevő felismerésére és eltávolítására. Az Apple pedig igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy egyszeri esetről volt szó és minden elkövetnek, hogy ez soha többé ne ismétlődhessen meg.

Mindenesetre érdekes, hogy Greg Joswiak, az Apple alelnöke kénytelen volt elismerni, hogy már egy hete tudtak a fertőzésről, de nem szóltak az embereknek, inkább vizsgálatokat vezettek be. "Csak nagyon kevés iPodot teszteltünk a fertőzött számítógépen" - tette hozzá Joswiak, utalva ezzel a fertőzött iPodok alacsony számára.