energiahatékony adatközpont

A virtuális szerver nagy lépés a környezettudatosság felé, de egy olcsó VPS még messze nem az út vége.

A környezettudatos és olcsó VPS csak az első lépés az optimális megoldás felé.Az utóbbi időben egyre nagyobb különbségek mutatkoznak a szerver-szolgáltatások piacán. Ez azt is jelenti, hogy egyre nagyobb a szakadék a környezettudatos és az abszolút pazarló megoldások között.

Ezért érdemes a körülményeket, az üzemeltetési környezetet is tanulmányozni egy kicsit, mielőtt szolgáltatást választunk!

Adatközpont fejlesztése és üzemeltetése energia és költséghatékony hűtés mellett

Az adatközpont üzemeltetés kulcskérdése a hatékony hűtésA modern gazdaság (talán túlságosan is) függ a megbízható informatikai infrastruktúrától, a kiszolgáló számítógépek vagyis a "szerverek" stabil működésétől. A szerverek ideális "élőhelye" pedig az optimálisan kialakított adatközpont (datacenter). Itt mindennek adottnak kell lennie a sokszor energiaéhes számítógépek számára, úgy mint a terhelhető elektromos hálózat, megfelelően alacsony páratartalom és hőmérséklet, pormentesség stb.

Természetesen ezt az adatközpontokat üzemeltető szakemberek is felismerték, de ennek ellenére szinte minden adatközpontban előfordulnak bizonyos apróbb hibák vagy olyan kihagyott lehetőségek amelyekkel javítani lehetne a hatékonyságon.

Egyre növekvő igény mutatkozik a gazdaságos és környezetbarát adatközpontokra

Energiahatékony és környzetetbarát adatközpont a jövő adatközpontjaAz okos-telefonok, tabletek, okos TV és az "okos mérők" illetve okos hálózatok elterjesztésével jelentősen megnövekedett a hálózati adatforgalom. Ezzel párhuzamosan a tárhely igények is meredek növekedést mutatnak. A kérdés az, hogy az adatközpontok lépést tudnak e tartani a növekvő igényekkel?

Az biztos, hogy az adatközpontok gyors bővülése mind a létesítmények számában, mint négyzetméterben kimutatható. Márpedig minden egyes új datacenternek igen jelentős áramellátási és hűtési igényekkel kell szembenéznie.