Mi lesz a lebontásra ítélt atomerőművek sorsa és hová kerülnek a sugárzó alkatrészeik?

A radioaktív hulladék egyelőre hordókba kerül...A fukushimai atomkatasztrófát követőn Németországban szinte azonnal leállítottak számos atomerőművet. 

A terv szerint a megújuló energiaforrásokra kell átállítani az energetikai ipart. Már csak a legfontosabb és egyben legfájdalmasabb rész van hátra, az atomreaktorokat le kell bontani és radioaktív berendezéseket, szerkezeti elemeket el kell helyezni biztonságos "végleges" helyükre. A kérdés csak az, hogy hol van ilyen végleges "nukleáris temető"?

Például az obrigheimi reaktor egymaga csak mintegy 275 000 tonnányi csöveket gépelemeket és egyéb berendezést foglal magában és ebből legalább 2000 tonnányi alkatrész radioaktív sugárzást bocsát ki. Az elmúlt 37 év során a rektor igaz nagyon sok energiát megtermelt, de ebbe a mérlegbe nem számolták bele a leszerelés és ártalmatlanítás veszélyeit és költségeit.

A radioaktív törmelék betemetése nem lehet megoldás, túlságosan veszélyes.

Egyre inkább, ahogy az atomerőművek életciklusuk végéhez közelednek és nem lehet már újra és újra "meghosszabbítani" az élettartamukat látszik, hogy a probléma elég nagy. Valóságos külön iparág kell, hogy létesüljön az atomerőművek szakszerű szétbontására és biztonságos tárolókban történő elhelyezésre. A kérdés csak az, hogy lesznek e ilyen tárolók, mert a folyamat jelenleg még a helykeresés fázisában van.

A tervek szerint 2025 be kell fejezni a bontásokat, ami nem tűnik túl hosszú időnek. Főleg, hogy még nincs meg a hely a sugárzó bontási anyag elhelyezésére. Természetesen léteznek "ideiglenes" tározók, de a végtelenségig itt sem maradhat a hulladék.

Mutogatni könnyű... de hol lesz tárolva a nuklearis hulladék?

A jövő nagy kérdése tehát, hogy hová fog kerülni az a tömérdek radioaktív hulladék, ami az atomreaktorok lebontásából származik? Mert egyelőre úgy néz ki, hogy senki sem tudja biztosan.