Hogyan kommunikálnak az "okos" kütyük?

okos kommunikációAhogy egyre több ember kerül abba a helyzetbe, hogy az otthonában vagy a munkahelyén található különböző intelligens eszközök automatikusan kapcsolódnak az internethez, úgy egyre kevesebb szó esik erről a jelenségről a fősodratú médiában.

Mindeközben villámgyorsan növekszik azoknak a piacon szinte bárki számára elérhető, gyakran csak "okos" jelzővel illetett eszközöknek a száma, amelyek képesek vezeték-nélküli hálózati kapcsolatot létrehozni más eszközökkel.

Lassan nem számít különlegességnek, ha a mosógépünk, a villany vagy egyéb mérőórák, hordozható fitnesz kiegészítők, mozgáskövetők, karórák és mindenféle kütyük "beszélgetnek" és adott esetben információkat osztanak meg.

Válogathatunk a számos előrejelzés közül, amelyek megjósolni hivatottak, hogy milyen mértékben fognak elterjedni ezek az eszközök a közeljövőben. 2020-ra kb. 25 és 50 milliárd ilyen hálózatba kapcsolt "okos" eszköz használatát prognosztizálják a szakértők.

Internet of Things?

Avagy a kütyük hálózata? Felmerült az igény egy olyan alacsony fogyasztású, kifejezetten akku-kímélő hálózat létrehozására, ahol ezek az "okos" kütyük kommunikálhatnak egymással, illetve kapcsolódhatnak a világhálóhoz. Minden olyannyira nem fikció, hogy a jövő évben már tíz angliai nagyvárosban is a gyakorlatban kívánják tesztelni a hálózatot.

SIGFOX ultra-narrowband

"SIGFOX ultra-narrowband" elnevezést kapta ez a különleges technológia, amelynek lényege egy rendkívül keskeny sávszélességű rádió-kommunikáció, amely annak ellenére, hogy viszonylag nagy távolságokat képes áthidalni, mégsem meríti le gyorsan az akkumulátorokat.

Az ulrakeskeny-sávú kommunikáció, illetve az erre épülő technológia alapvető előnye az, hogy meglehetősen nagy számú eszközt lehet ugyanarra a hálózatra kötni, ugyanakkor a folyamatos adatátvitel helyett csak nagyon rövid ideig és szakaszokban küld adatokat. Ezért az elektromos fogyasztása rendkívül csekély. Elméletben 10-20 évig is működhet egy eszköz megfelelő telepekkel, így a működési költségek rendkívül alacsonyan tarthatóak.

ultrakeskeny sáv

Legalább annyira takarékos, mint ha kézjelekkel kommunikálnának. Érdekes.