SGI - folyadékhűtéses szerver. Egy lépéssel közelebb a zöld adatközpont megvalósításához.

Az SGI folyadekhutes szerver vezethet el a zöld adatközpont megvalósításához.A Silicon Graphics mindig is számítógépei kiváló teljesítményéről és megbízhatóságáról volt híres, most azonban forradalmasíthatja az egész szerverpiacot. Egy új szuperszámítógépet helyeztek üzembe, mely teljes egészében hűtőfolyadékba merítve működik. A speciális folyadékot a 3M fejlesztette ki és a Novec nevet adták neki

Az SGI (Silicon Graphics International Corp.) kísérletének lényege, hogy hogyan lehetne drasztikusan csökkenteni az áramfogyasztást az adatközpontokban. A Novec olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek lehetővé teszik, hogy az áramkörök károsodás nélkül működjenek benne, ugyanakkor hatékony hűtőközegként is funkcionáljon.

A Novec egyébként speciális automata tűzoltó-rendszerekben már bevált oltóanyag, most pedig az SGI szakemberei egy teljesen új területen tesztelik. Ha minden jól megy, akkor sokkal jobb hatásfokú hűtőrendszereket fejleszthetnek ki a datacenterek számára és ahol eddig vízhűtés működött, ott pedig a több tonnányi hűtővíztől szabadulhatnak meg.

Az SGI szerint ez a technológia magában hordozza a lehetőséget az adatközpontok áramszámlájának akár 90%-os csökkentéséhez is. A legnagyobb kihívást az alaplapok illetve a szerverek új hűtőközegre optimalizált áttervezése fogja jelenteni.

Az adatközpontok nagy problémája a helyhiány

A hagyományos léghűtést igénylő szervereket ugyanis nem lehet a végtelenségig összezsúfolni, mert a ventilátoros hűtőrendszer már nem fog tudni elegendő levegőt átáramoltatni a szervertermen. A folyékony hűtőközeg esetén viszont az alkatrészek sokkal közelebb kerülhetnek egymáshoz, sokkal kompaktabb áramkörök illetve szerverek készülhetnek. Az adatközpontok képe is teljesen átalakulhat, a hatalmas légtér helyett zárt tartályokban, hűtőközegbe merítve működnének a szerverek, a nagy-teljesítményű ventilátorok szerepét pedig átvennék a csendben működő és lényegesen kevesebb áramot fogyasztó szivattyúk.

A speciális Novec hűtőfolyadék vezeti el az SGI szerver hőjét.

Összefoglalva elmondható, hogy a hagyományos léghűtés előbb-utóbb eléri azt a pontot amikor sem gazdaságilag, sem technológiailag nem lesz elfogadható megoldás. Az adatközpontok üzemeltetőinek és a többi szervergyártónak is hamarosan lépniük kell, hogy megfeleljenek az új kihívásoknak és fel tudják venni a versenyt az SGI-vel.

A jövő, avagy milyen lesz a "zöld adatközpont"

A jövő datacentere egyre kisebb helyen lesz képes egyre több és egyre nagyobb teljesítményű szervert befogadni. Mindezt ráadásul egyre hatékonyabb, egyre kevesebb áramot fogyasztó hűtőrendszerrel.

Figyelembe véve, hogy mennyi energiát használ egy léghűtés a folyadékhűtéshez képest belátható, hogy melyiknek van nagyobb jövője. A felhasznált elektromos áram előállításának módja pedig egyre inkább a megújuló energiaforrások felé kell, hogy tolódjon.

SGI adatközpont szerverei hamarosan sokkal kisebb helyen is elférnek majd.

A jelenlegi pazarló rendszerek hosszabb távon egészen biztosan nem versenyképesek és nem fenntarthatóak. A Silicon Graphics pedig elég nagy múlttal és tapasztalattal rendelkező cég ahhoz, hogy érdemes legyen figyelemmel kísérni a szerver-technológiák terén elért eredményeit.